Australië haalt de achtste finales

Australië is er in geslaagd om de achtste finale te halen. Het was niet allemaal even mooi wat de Australiërs lieten zien, maar effectief was het zeker. Kortom: Guus Hiddink flikt het alweer.

De grootste verrassing vooraf aan Australische zijde was dat niet Mark Schwarzer maar Zeljko Kalac in het doel stond. Het eerste gevaar in de ontmoeting tussen Kroatië en Australië kwam van de Kroaten, Viduka probeerde de Kroaten af te stoppen maar kreeg een vrije trap tegen. Snra ging achter de bal staan en krulde hem erg mooi langs de muur en langs Kalac en na twee minuten stonden de Kroaten al voor.

Australië was duidelijk aangeslagen na de goal, de Kroaten profiteerde er echter niet van. Viduka kreeg na goed spel van Sterjovski de bal in de zestien maar werd zo erg vastgehouden waardoor hij niet kon scoren, maar kreeg ook geen penalty en dat was zeer opmerkelijk. Viduka meldde zich even later weer in de buurt van de zestien maar ging op de bal staan waardoor het gevaar al snel uit de aanval was.

Het duel was erg rommelig in de eerste helft en dat resulteerde in weinig echte kansen voor één van beide landen. Australië was wel het land dat het meest aanvallend speelde. In de dertigste minuut kreeg Kewell een bal zoals hij hem graag heeft maar Pletikosa kon de bal pakken. Het spelbeeld bleef ook na dat schot hetzelfde, namelijk Australië dat aanvalt en Kroatië dat het allemaal wel best vond.

Cahill wou op een voorzet van Emerton de bal binnenknikken maar werd door Tudor vastgehouden en kreeg een terechte strafschop, Tudor een gele kaart. Craig Moore mocht aanleggen vanaf elf meter en liet zien dat hij deze discipline prima beheerst: 1-1. Vlak na de gelijkmaker liet Kalac de Australiërs schrikken door een corner los te laten maar er werd gefloten door Poll zodat het geen gevaar opleverde. Het duel hobbelde rustig richting de rust met kleine kansjes over en weer.

In de tweede helft werd door beide landen gestart met dezelfde elf als waarmee ze een uur eerder mee begonnen. Het beeld was hetzelfde met Australië dat aanviel en Kroatië dat het wel best vond. In de 56ste minuut ging Kalac opzichtig in de fout bij een schot van Nico Kovac die daardoor van makkelijke prooi voor de doelman tot doelpunt gepromoveerd werd. Na de 2-1 bleef Australië aandringen maar het leverde nog steeds weinig op. Kewell wou een een-twee aan met Viduka maar werd gestuit door Simunic, die hem een gele kaart opleverde. De vrije trap werd door Chipperfield in de muur geschoten.

Hiddink was de eerste die begon met wisselen. In de 62ste minuut bracht hij Aloisi voor Grella, Bresciano mocht in de 70ste minuut invallen voor Sterjovski. Kort na elkaar stond Kewell tweemaal vrij in de zestien. De eerste keer vuurde hij hard maar Pletikosa zat er goed bij, de tweedemaal kwam er niet meer dan een matige bal van zijn voet. Uit de ingooi die volgde kwam een koddig moment voort. De bal word ingeschoten, Pletikosa pakt hem en er duiken vele spelers heen om die bal erin te werken maar Pletikosa bleef de bal goed vasthouden op de doellijn. Polls arbritage begon discutabele vormen aan te nemen, toen bij een indraaiende vrije trap weer Tomas hands maakte. De Britse scheidsrechter weigerde te fluiten, maar kende een corner toe aan de Australiërs.

Hiddink greep ook zijn laatste wisselmogelijkheid aan om aanvallende impulsen te brengen en bracht Kennedy voor Chipperfield. Het sorteerde effect, want drie minuten later schoot Harry Kewell van dichtbij de 2-2 tegen de touwen na een goede voorzet vanaf rechts. Kroatië begon na de 2-2 direct met aanvallen, omdat men zich toch realiseerde dat deze stand uitschakeling betekende.

In de 85ste minuut moest Simic met dubbel geel op zak het veld verlaten. Emerton maakte kort erna, al dan niet bewust, hands en kon met eveneens tweemaal geel Simic achterna in de kleedkamers. Australië bevond zich in de laaste fase van de wedstrijd volledig achterin om de gelijke stand vast te houden.

Uiteindelijk kende de wedstrijd een kolderiek einde. Simunic kreeg na een overtreding op Kennedy zijn tweede gele kaart, maar scheidsrechter Poll vergat hem de rode kaart te geven. Met een Kroaat 'teveel' in het veld, ging de wedstrijd naar zijn einde toe. Het spel van "The Socceroos" was in de laatste minuten niet mooi maar wel erg effectief.

Een ingooi die vlak voor de achterlijn plaatsvond werd via Viduka en Kennedy in de goal gewerkt maar Poll vond het wel welletjes en floot het doelpunt en ook de wedstrijd af. Op datzelfde moment realiseerde de Britse scheidsrechter dat hij een blunder had begaan. Simunic kreeg alsnog een gele kaart en daaropvolgend rood. Na het tumulteuze einde kan de balans opgemaakt worden: Kroatië is uitgeschakeld. Guus Hiddink treft met Australië de Italianen aan in de achtste finale.

Graham Poll geeft een derde (!) gele kaart aan Simunic

Opstellingen

Kroatië: Pletikosa, Simic, Simunic, Tomas (Klasnic/83), Snra, Tudor, Kranjcar (Leko/65), N. Kovac, Babic, Prso, Olic (Modric/74).

Australië: Kalac, Emerton, Neill, Moore, Chipperfield (Kennedy/75), Grella (Aloisi/62), Culina, Cahill , Viduka, Sterjovski (Bresciano/71), Kewell.

Wedstrijdverloop

Kroatië - Australië

2' Srna (Kro) 1-0
38' Moore (Aus) 1-1
56' Kovac (Kro) 2-1
79' Kewell (Aus) 2-2