FC Porto verovert landstitel

Co Adriaanse heeft zijn eerste hoofdprijs als trainer binnen. Zijn FC Porto heroverde vanavond namelijk de Portugese landstitel. Een 0-1 zege bij het al gedegradeerde Penafiel bracht zekerheid. De slotfase werd verstoord door zeer losbandige supporters.

FC Porto liet een dubbel gezicht zien in de eerste helft. Os Dragões zetten het kwaliteitsarme Penafiel (dat amechtig de lange bal speelde op Diallo) helemaal vast gedurende de eerste twintig minuten. Uit corners werd enig gevaar gesticht, en Benni McCarthy trof met een schuiver de paal. Na verloop van tijd wist Penafiel zich onder de druk te ontworstelen. Dat kwam vooral door het lage tempo van de opponent.

Direct na rust hielp een goedkoop verkregen strafschop Porto aan de voorsprong. Ibson werd zeer licht aan zijn shirt getrokken door Nuno Diogo en Adriano benutte koeltjes het buitenkansje. In het vervolg van het treffen vertrouwde Porto veel op de betrouwbare verdediging. Af en toe werd keeper Santos van Penafiel nog getest.

Zo leek de wedstrijd voort te kabbelen tot het einde. Tot de diabolische 90e minuut. Opeens stormden massa’s Porto-supporters het veld op, waarvan sommigen dronken. Enkele rondbuikige fans ontdeden hun favorieten van hun tenues. Adriano rende, slechts gehuld in onderbroek, naar de kleedkamer. Zijn collega's volgden (verstandigerwijs) dit voorbeeld. Consternatie alom. Na een kwartiertje werd het duel hervat en kon het feest na enkele minuten beginnen.

Porto’s laatste landstitel dateerde uit het fameuze jaar 2004, waarin ook de Champions League werd gewonnen. Adriaanse maakt ook nog kans op de dubbel, want over enkele weken treedt hij aan in de bekerfinale tegen Vitória Setúbal. In Europees verband presteerde Porto dit seizoen tegenvallend. Internazionale, Glasgow Rangers en Artmedia Bratislava veroordeelden de Portugese topclub tot de laatste plaats in de Champions League poule.

Submitter:  Bron: FOK!