Penguins ontslaan Olczyk

De Pittsburgh Penguins hebben als eerste team in de NHL dit seizoen afscheid genomen van hun coach. Ed Olczyk werd vandaag ontslagen na de slechtste seizoensstart in de historie van de ploeg, die vooraf nog als titelkandidaat werden getipt.

Samen met Olczyk werden ook assistenten Joe Mullen en Randy Hillier, goalie-coach Shane Clifford en krachttrainingcoach John Welday de laan uitgestuurd, en het hele team zal worden vervangen door Michel Therrien en zijn assistenten van de Wilkes-Barre/Scranton Penguins, het opleidingsteam van de Pens in de American Hockey League. De 42-jarige Therrien was tot 2003 coach van de Montréal Canadiens, maar moest daar toen het veld ruimen. Olczyk was vanaf 2003 de coach van de Penguins, zijn eerste job als coach. Met 39 jaar is hij nog jonger dan speler/eigenaar Mario Lemieux.

Na de St. Louis Blues hebben de Penguins het op een na slechtste resultaat in de NHL tot nu toe. Ondanks het draften van Sidney Crosby en het aantrekken van Ziggy Palffy, John LeClair, Sergei Gonchar en de drie weken geleden weggestuurde Jocelyn Thibault bevond de ploeg zich nog altijd in een te bekende omgeving: de kelder van de competitie. Critici en inmiddels ook spelers legden de schuld bij het gebrek aan concentratie en discipline in de groep. Verwacht wordt dat Therrien dat wel zal kunnen brengen.

Olczyk is de vijfde coach van de Penguins die door general manager Craig Patrick de deur werd gewezen in de afgelopen acht jaar, en de vierde met wie dat tijdens het seizoen geschiedde. Hij zal een andere rol binnen de organisatie krijgen.