NBA: Overzicht playoffs

Vannacht zullen de NBA-playoffs van start gaan. Hieronder een overzicht van de te spelen wedstrijden.

Eastern Conference

Miami Heat (1) - New Jersey Nets (8)
De Miami Heat waren de eerste ploeg die zeker waren van de playoffs. De winnaar van de Eastern Conference dit jaar wordt gezien als grote kanshebber voor de NBA-titel. Met sterspelers Shaquille O'Neal en Dwyane Wade in de gelederen hebben de Heat een zeer grote kans om ver te komen.

De Nets hebben een moeilijk seizoen achter de rug. In de zomer vertrokken belangrijke spelers als Kenyon Martin en Kerry Kittles. Ook moesten de Nets Richard Jefferson al vroeg missen wegens een zware blessure. In december kwam echter Vince Carter over van Toronto. Met Carter en Jason Kidd begonnen de Nets een inhaalslag. De laatste playoff-plek werd uiteindelijk op de laatste dag veilig gesteld, door een beter onderling resultaat met Cleveland.

Detroit Pistons (2) - Philadelphia 76ers (7)
De regerend kampioen Detroit begon het seizoen niet zoals het een kampioen betaamt. Pas in de tweede helft van het reguliere seizoen begon de motor te draaien en kwamen de resultaten ook. Detroit blijft de te kloppen ploeg in de Eastern Conference. Hun tegenstanders zullen echter van goede huize moeten komen om de "Wallace's" (Ben en Rasheed, red.) af te stoppen.

De Sixers van sterspeler Allen Iverson stelden hun playoff-plek ook pas in de laatste wedstrijden veilig. Met het halen van Chris Webber hebben de Sixers een zeer sterke troef in handen gekregen. Als Webber en Iverson elkaar goed kunnen vinden, hebben de Sixers één van de sterkste aanval in het oosten.

Boston Celtics (3) - Indiana Pacers (6)
De Celtics hebben tijdens de trades goede zaken gedaan. Zij haalden Antoine Walker terug naar Boston in ruil voor Gary Payton, waarna zij Payton een paar dagen later met een free transfer weer terug haalden. Het duo Paul Pierce en Walker, met Payton op de achtergrond, zorgden ervoor dat Boston dit jaar met de Atlantic Division aan de haal ging.

De Indiana Pacers toonden zeer veel veerkracht dit seizoen. Al na 15 wedstrijden in het reguliere seizoen moesten zij vanwege de vechtpartij in Detroit Stephen Jackson, Jermaine O'Neal en Ron Artest met schorsingen missen. Artest is de enige van dit trio die dit seizoen niet meer in actie komt. Het is voor oudgediende Reggie Miller de laatste kans om een titel te winnen.

Chicago Bulls (4) - Washington Wizards (5)
De Bulls mogen wel dè verassing van dit jaar genoemd worden. De "Baby-Bulls" konden het seizoen niet slechter beginnen met 14 nederlagen in de eerste 15 wedstrijden. Maar de rookies van de Bulls toonden hun klasse en zo spelen de Bulls voor het eerst sinds 1998 weer in de playoffs.

Ook de Wizards zorgden voor een verassing dit seizoen. Door verzorgd spel en een zeer sterk spelende Gilbert Arenas bereikten ook de Wizards sinds een lange tijd de playoffs. 1997 was de laatste keer, toen heette de club nog Washington Bullets.

Western Conference
Phoenix Suns (1) - Memphis Grizzlies (8)
Grote favoriet in het westen zijn de Suns. Het team met het beste record in de NBA (62-20) heeft in Steve Nash een potentiele MVP-kandidaat in de ploeg. Nash, overgekomen van Dallas afgelopen zomer, zal de beslissende factor gaan spelen met zijn vaak geniale assists. Het is echter de vraag of de Suns hun 'run-and-fly' basketball kunnen volhouden in de playoffs. Mocht dit het geval zijn, zullen de Suns ver reiken.

Memhpis zal het in tegenstelling tot de Suns vooral van hun defence moeten hebben. Met Shane Battier, James Posey en Bonzi Wells hebben de Grizzlies een ijzersterke verdediging. Aanvallend heeft Mike Miller zich enorm ontwikkeld, hij zal degene zijn die het team op sleeptouw moet nemen.

San Antonio Spurs (2) - Denver Nuggets (7)
De Spurs zijn de laatste jaren altijd een kanshebber geweest voor de titel. Met sterspeler Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobli wordt er dit jaar ook weer veel verwacht van de Spurs. Belangrijk zal zijn of Duncan fit kan beginnen aan de playoffs.

De Nuggets, met onze landgenoot Francisco Elson, zijn de revelatie in het westen. Sinds George Karl coach werd in Denver hebben de Nuggets zich vanuit een schijnbaar kansloze positie opgewerkt naar een prima zevende playoff-plek. Sinds de All-star break zijn de Nuggets het beste team met 24 overwinningen in 29 wedstrijden.

Seattle Supersonics (3) - Sacramento Kings (6)
Seattle is één van de best schietende teams in de NBA. Alle ogen zullen gericht zijn op All-star Ray Allen. De Sonics deden lang mee in de strijd om de Western Conference, maar moesten mede door blessures afhaken in deze strijd. Belangrijk zal dan ook zijn of Rashard Lewis en Vlad Radmanovic fit genoeg zullen zijn.

Net iets beter qua schotpercentage zijn de Sacramento Kings. Door het verlies van Chris Webber hebben de Kings iets in moeten boeten onder het bord, maar daarbuiten zijn zij levensgevaarlijk. Pedrag Stojakovic, één van de beste schutters in de NBA, zal de te stoppen man zijn. Mocht dit lukken, kunnen de Kings altijd nog terugvallen op Cuttino Mobley of Mike Bibby.

Dallas Mavericks (4) - Houston Rockets (5)
Gevaarlijke outsider in het westen zijn de Mavericks. De Duitser Dirk Nowitzki is de grote man in Dallas, maar de Mavs hebben een brede selectie met zeer goede spelers. Sinds Avery Johnson de taken als coach heeft waargenomen is Dallas bezig aan een goede serie. Als het verdedigend klopt, kunnen de Mavs nog voor een verassing zorgen.

Ook de Rockets met het superduo Tracy McGrady en Yao Ming zijn outsiders in het westen. Als McGrady en Ming de nodige hulp krijgen van de rest van het team kan ook Houston voor een verassing zorgen.