Shorttracksters Zuid-Korea gemolesteerd

De Zuid-Koreaanse shorttracksters zullen ontbreken bij de komende wereldbekerwedstrijden in Canada en de Verenigde Staten.

De vrouwen zijn hun trainingskamp ontvlucht, en zijn naar buiten gekomen met beschuldigingen over brute mishandeling door hun trainers.

Als gevolg van de aanklachten zijn er al twee trainers opgestapt, evenals enkele bondsbestuurders. De Koreaanse schaatsbond, die door het schandaal ernstig in verlegenheid is gebracht, heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Deze week zochten zes topshorttracksters de publiciteit nadat ze het jarenlange misbruik door hun coaches meer dan zat waren. "We werden stelselmatig mishandeld. Ik ben heel vaak geslagen met een hockeystick en schaatsijzers," aldus een van hen tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De coaches zouden het leven van de vrouwen tot een hel hebben gemaakt. Ze mochten geen contact met de buitenwereld hebben en het bezit van een mobieltje was een doodzonde.

Zuid-Korea is een groot shorttrack-natie. Tijdens de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City veroverden ze twee gouden medailles. In Zuid Korea komt gewelddadig gedrag van coaches vaker voor. Het land zet traditioneel hoog in op tucht en orde en slaan zien veel trainers als geoorloofde methode om hun pupillen terecht te wijzen.