Wennemars opent NK tegen Groothuis

Wereldkampioen sprint Erben Wennemars opent het begin van zijn schaatsseizoen op de 500 meter tegen Stefan Groothuis in de negende rit van de eerste 500 meter op de NK afstanden in Assen.

Directe concurrent op die afstand, Gerard van Velde, zal later rijden tegen Beorn Nijenhuis.

Bij de vrouwen rijdt Marianne Timmer, wereldkampioen sprint bij de vrouwen, in de achtste rit van de 500 meter tegen Jorien Kranenborg. Ook Renate Groenewold en Frouke Oonk rijden de kortste afstand.

Op de vijf kilometer, de laatste afstand vanavond, zal Jochem Uytdehaage de directe strijd aan gaan met Ralf van der Rijst. Gianni Romme mag het gaan opnemen tegen zijn vroegere trainingsmaatje Bob de Jong.

Het tijdschema bij het NK is op het laatste moment enigszins aangepast. Zowel bij een aantal schaatsers als bij de NOS was er veel onvrede over de programmering. De rijders vonden dat de wedstrijden te lang doorgingen vanavond, en de NOS wilde op zondag eerder gaan afsluiten.

Volgens de oorspronkelijke programmering zou de laatste afstand van vanavond, de 5000 meter, om elf uur zijn afgelopen. Nu de dweilpauzes zijn ingekort, is het programma een half uur eerder afgelopen, en daarmee werd ook de meeste onvrede weggenomen.