Apple weigert Commodore 64 emulator op de iPhone

Een iPhone-developer met de prachtige slogan "In Retro We Trust" is afgelopen jaar hard bezig geweest om een Commodore 64 emulator in elkaar te zetten voor de iPhone en iPod Touch. Ze hebben hiervoor de officiële licentie in handen, samen met de rechten om enkele games uit te geven voor hun emulator en ook nog eens een enthousiaste reactie van Apple! Alles leek dus goed te gaan, totdat de app af was en Apple weigerde de emulator online te zetten.

De reden dat Apple weigert is omdat het volgens hun in strijd is met de licentievoorwaarden voor de iPhone SDK, waarin onder artikel 3.3.2 staat dat een applicatie geen code van derden mag draaien. Nu is dit precies waar een emulator voor bedoeld is dus wordt de app afgewezen, ondanks een enthousiaste reactie toen men begon aan het werk.

Het vreemde is, is dat er niet alleen duizenden gamers vol retro-smart zitten te wachten op deze emulator, maar dat er al wel enkele apps online staan die code van derde draaien. Het gaat hierbij om een CHIP-8 emulator, programmeerbare rekenmachines en een Z-machine interpretator.