Gamesverslaving: "Het is als seks zonder orgasme"

Gisteren meldden we jullie nog dat ouders te weinig weten over games. Nu heeft verslavingsexpert en ex-verslaafde Keith Bakker verschillende uitspraken gedaan over gamesverslavingen en de rol van ouders daarbij.

Bakker zegt dat games zelf niet verslavend zijn. 20% van de mensen zijn volgens hem vatbaar voor verslavingen, en het maakt daarbij niet uit of dat aan alcohol, drugs of games is.

Bakker, die op dit moment een kliniek heeft voor verslaafden, zegt verder dat niet één game hoofdschuldige is:

"Wel is het zo dat we in onze kliniek alleen mensen hebben gehad die verslaafd waren aan World of Warcraft of Counter-Strike. Dat zijn games die in principe niet uit te spelen zijn. Het is als seks zonder orgasme; geen wonder dat die kids gefrustreerd zijn"

Jeroen Jansz, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, zegt verder dat de schuld van de verslavingen en de oplossing ervoor niet bij de games gezocht moeten worden, maar bij de verslaafden. Verder zegt Jansz dat de opvoeding een grote rol speelt bij de vorming van verslavingen. Ouders weten vaak niet wat voor games hun kinderen spelen, waardoor er veel onwetendheid heerst.