EA presenteert jaarcijfers, Spore niet dit jaar

EA maakte vandaag de cijfers bekend over het vierde kwartaal en het hele fiscale jaar, dat eindigde eind maart van dit jaar. Electronic Arts moest de investeerders teleurstellen met tegenvallende cijfers, het verlies nam namelijk toe van 16 miljoen dollar naar 25 miljoen dollar. Tevens zakte de omzet van 641 miljoen dollar naar 613 miljoen dollar. Men liet weten dat dit vooral veroorzaakt werd door de transitie naar nieuwe spelcomputers zoals de Wii.

Deze spelcomputer is volgens analisten ook de reden dat de cijfers teleurstelden. EA zou het zeer populaire apparaat niet voldoende steunen met software. Slechts twee titels haalden de Wii launch. Voor het einde van dit jaar zal men echter titels uitbrengen om op een totaal van twaalf Wii games uit te komen. Dit zal men doen mede dankzij het onlangs aangekochte Headgate Studios, dat zich volledig richt op Wii development.

In het vierde kwartaal werden de verkopen grotendeels verzorgd door een aantal grote titels te weten Command & Conquer 3: Tiberium Wars, Need for Speed: Carbon, Def Jam: Icon en de seizoenen uitbreiding voor De Sims 2.

Voor het volledige jaar nam de omzet wel toe, met zo'n 5% naar 3,091 miljard dollar. Dit dankzij zeven titels die het wisten te presteren om meer dan drie miljoen keer over de toonbank te gaan. Het gaat hier om de titels Madden NFL 07, Need for Speed: Carbon, FIFA 07, De Sims 2 Huisdieren, De Sims 2, Need for Speed: Most Wanted en 2006 FIFA World Cup. De winst zakte echter ondanks deze successen scherp van 236 miljoen naar 76 miljoen.

Wanneer we het per regio bekijken zien we dat EA vooral succes had in Noord-Amerika en Europa met respectievelijk 5% en 7% omzetstijging. Men verloor echter een flinke hap van de omzet in Azië, waar deze met 15% terugliep. Noord-Amerika blijft met zo'n 1,666 miljard dollar de grootste markt voor EA, gevolgd door Europa met 1,261 miljard dollar omzet. Azië is naar verhouding slechts een kleine markt voor EA met een omzet van 164 miljoen dollar.

EA kon ook groei opmerken buiten traditionele videogames. Men zag een 37% toename in de omzet van de mobiele gaming tak, waaronder zowel mobiele telefoons als handhelds zoals de Nintendo DS vallen. Deze aanzienlijke sitjging zou vooral toe te wijzen zijn aan de acquisitie van Jamdat Mobile en wederom groei van de Nintendo DS. De digitale tak kan ook tevreden terugkijken op het afgelopen jaar met een omzetstijging van maar liefst 47% om op een omzet van 127 miljoen dollar uit te komen. De Club Pogo casual service die onder deze tak valt kon melden meer dan 1,5 miljoen leden te hebben, een toename van 23% ten opzichte van vorig jaar.

Warren Jenson, Chief Financial and Administrative Officer bij EA had het volgende te zeggen over het komende jaar:
"We have a strong lineup for the year ahead. We expect to launch more than fifteen games based on wholly owned properties - including Medal of Honor Airborne, Army of Two, Boogie, MySims, Battlefield Bad Company [working title], SKATE and Need for Speed."

Het komende kwartaal verwacht EA echter geen grote successen met een verwachte omzet tussen de 300 en 360 miljoen dollar en een verlies per aandeel van 56 tot 66 dollarcent. Dit mede omdat in deze periode maar één grote titel verschijnt, de nieuwe Harry Potter game, die zoals we gewend zijn op een groot aantal platforms zal verschijnen.

Afsluitend had EA ook nog wat slecht nieuws voor de gamers die uitkijken naar Will Wrights Spore. Deze game die hoge verwachtingen heeft onder gamers zal niet verschijnen voor april 2008, wat wederom een groot uitstel betekent voor de game. Wat er verantwoordelijk is voor het uitstel is onbekend.