Microsoft weigert hulp bij opsporen Xbox 360 dief

Een gebruiker van het drukbezochte Macrumors forum kwam onlangs weinig vrolijk thuis, er bleek bij hem in gebroken te zijn. Apart genoeg was alleen zijn Xbox 360 met accessoires meegenomen. Een HDTV, een Macbook en een Wii stonden er nog gewoon. Natuurlijk liet hij de politie langskomen om onder andere naar vingerafdrukken te zoeken, iets wat helaas niks opleverde. Tevens kon de man de politie assisteren met een lijst van gestolen games en de bon van de 360 waarop het serienummer ervan staat. De man plaatste in zijn initiële post op het macrumors forum tevens zijn gamertag zodat men kon zien of iemand online zou gaan met de Xbox 360.

Het verhaal werd aparter toen twee dagen later de Xbox 360 ineens via WiFi verbond met zijn computer. Dit via de Connect 360 service waarmee films, foto's en muziekbestanden gedeeld kunnen worden. Dit gaf dus aan dat de Xbox 360, die aangesloten was op het netwerk via WiFi adapter, nog binnen het bereik van het netwerk van de man zat. Na wat rondkijken in de buurt wist hij dan ook te bepalen in welke huizen zijn 360 nu zou kunnen verblijven omdat nergens anders 's nachts de TV of het licht aan stond terwijl de 360 verbonden was. Voor extra bewijs bleef de man bijhouden wanneer de Xbox 360 online kwam en wie er in zijn buurt dan thuis was.

Omdat er echter geen direct bewijs was kon de politie niks doen om de situatie te verhelpen. Langsgaan bij de verdachte huizen zou er tevens enkel toe kunnen leiden dat de dieven de 360 zouden dumpen. Enige dagen later stopte de 360 met het verschijnen op het wireless netwerk, maar bleek de console wel het internet op te gaan met de account van de originele eigenaar.

Hieruit volgt natuurlijk dat Microsoft makkelijk in logs kan terugvinden van welk IP adres de logins afkomstig zijn. Het bleek echter dat Microsoft onder geen beding bereid was om aan dit verzoek gehoor te geven. Noch de politie noch de originele eigenaar van de console kregen een positief antwoord. Volgens Microsoft was het onmogelijk om het IP adres af te lezen bij een login op Xbox Live.

Het is afwachten of er ooit nog schot in de zaak komt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de man ooit nog zijn Xbox 360 terug zal zien zolang Microsoft niet bereid is om hulp te bieden.

Wil je de originele forumthread nog eens helemaal uitpluizen, dan kan dat hier.