"Second Life is een piramidespel"

Volgens een analist toont de game Second Life grote overeenkomsten met een piramidespel. In Second Life kun je gratis mee doen, maar iedereen kan virtuele diensten en producten verkopen tegen Linden Dollars. Deze dollars kunnen vervolgens weer ingewisseld worden tegen echte dollars; het zijn echter alleen de topinvesteerders die geld verdienen.

Vorig jaar was er nog de eerste selfmade miljonair, Chung, die haar geld had verdiend in de game Second Life. Ze handelde in virtueel vastgoed en heeft hiermee dus een aardig zakcentje verdiend. Maar ook bedrijven zoals ABN Amro en Adidas verkopen virtuele producten in het spel.

Het probleem van het spel is dat alleen de topinvesteerders hier geld mee verdienen. Voor de kleine spelers zou het onmogelijk zijn om een redelijke hoeveelheid geld te verdienen. Dit komt omdat de valutahandel in het spel beheerst wordt door de grootste investeerders, zoals de miljonaire Chung. Wanneer je een grote hoeveelheid geld wil inwisselen dan krijg minder terug dan de beursindex in het spel aangeeft. Hierdoor zijn investeringen voor het grote deel van spelers niet terug te verdienen, wat erg veel lijkt op een piramidespel waarbij ook alleen de topmensen geld verdienen.