"Games oorzaak fataal auto-ongeluk"

Afgelopen weekend kwamen drie tieners in Auckland, Nieuw Zeeland, om bij een auto-ongeluk na een politie-achtervolging. Volgens een woordvoerder van de politieke partij National komt dit doordat 'de jeugd van tegenwoordig' door het spelen van games denkt dat ze onsterfelijk zijn. In een citaat uit de NZHerald van vandaag vertelt Maurice Williamson dat hij denkt dat "Today's young people think they are bullet-proof. He blames Playstations and X-boxes for making teens think they can drive stupidly and just push the reset button if anything goes wrong."

De toedracht van het ongeval was als volgt: politie-agenten zagen de auto, met daarin drie tieners van respectievelijk 16, 17 en 19 jaar, 's morgens vroeg door Auckland rijden met te hoge snelheid (93 km/u in een 50 km/u zone). De auto werd tot stoppen gedwongen en de 16-jarige chauffeur kreeg te horen dat zijn auto in beslag genomen zou worden. Hij ging er vandoor. Enige tijd later zag de politie hem weer rijden, ditmaal stond iemand rechtop in de auto met zijn hoofd door het zonnedak. Een verpakking met wijn of een andere drank ging van hand tot hand en er werd uit gedronken. De politie hield de auto opnieuw staande en vroeg de 16-jarige chauffeur om zijn naam. Daarop reed hij met hoge snelheid weg. De politie zette de achtervolging in, maar toen de tieners daarbij harder dan 140 gingen rijden (in Nieuw-Zeeland is de maximum snelheid op snelwegen 100 kilometer per uur) en de lichten doofden vond de politie het te gevaarlijk en onverantwoord. Zij stopten de achtervolging en verloren de auto uit het zicht. Even later verloor de chauffeur met een geschatte snelheid van 190 kilometer per uur de macht over het stuur. Hij raakte de vangrail van een afrit, vloog door een hek, en na het raken van een den sloeg de auto over de kop en landde in een geul. Twee van de tieners waren op slag dood, de derde overleed bij pogingen hem uit de auto te halen.

Maurice Williamson is bovendien van mening dat 15 te jong is om te leren auto-rijden. Momenteel kan een 15-jarige rijlessen nemen en een rijbewijs krijgen, dit is echter in eerste instantie een Learner Licence waarbij er altijd een oudere persoon die al minstens twee jaar zijn of haar rijbewijs heeft op de bijrijdersstoel mee moet rijden. Na een half jaar kan je dan op voor een Restricted Licence, en anderhalf jaar daarna mag je pas het uiteindelijke rijbewijs halen.