Game leert kinderen omgaan met scheidingen

De Israelische ontwikkelaar Zipland Interactive heeft na jaren van onderzoek met de hulp van een groep kinderpsychologen en -therapeuten een spel ontwikkeld dat kinderen helpt om te gaan met een scheiding. Het spel is bedoeld voor kinderen van 7 tot 13 uit 'gebroken gezinnen' en leert hen om te gaan met de nieuwe situatie en de emoties die daarmee gepaard gaan.

Gezinstherapeut en CEO van Zipland Interactive Chaya Harash heeft 25 jaar professionele ervaring met gezinnen, kinderen, relaties en scheidingen. "'Earthquake in Zipland' is unique in the sense that it deals with a situation no other game has ever dealt with, in a fun yet effective way. Everyone knows that divorce has a terrible impact on the children involved. Now, parents and psychologists have a tool that can actually interact with a child whose parents are separated or divorced, in order to help him handle the drastic changes in his or her life".




Earthquake in Zipland ziet er uit als andere computerspelletjes, maar in werkelijkheid leert de speler om gesprekken aan te gaan die hij anders niet snel zou voeren. Hoofdpersoon Moose woont op het paradijselijke eiland Zipland, waar de Koning en de Koningin regeren. Door een aardbeving splitst het eiland zich in tweeën, waardoor de twee monarchen gescheiden raken. Moose probeert een manier te vinden om de twee eiland-delen weer aan elkaar te koppelen met behulp van een ritssluiting. Gaandeweg komt hij allerlei voor kinderen herkenbare en belangrijke problemen tegen, waaronder gevoelens van angst, schuld, het moeten maken van een keuze tussen twee mensen waar je van houdt en de geheime fantasie dat het allemaal weer goed zal komen.

Gezinstherapeut Hazel Zemel: "The benefits and advantages of this sort of game are numerous. For the children, it is the first attempt at talking to them in their own 'language', dealing with a severe subject through humor and wit."

Ouders en therapeuten kunnen volgens haar ook iets leren van het spel: het leert ouders beter begrijpen welke impact een scheiding op de kinderen kan hebben en het biedt een toegankelijke eerste stap om daar over te praten. Therapeuten kunnen het spel gebruiken om kinderen meer te betrekken bij het verwerkingsproces door hen over hun gevoelens en gedachtes tijdens het spel te laten praten.

Zipland Interactive heeft nog veel meer interactieve edutainment titels gepland die kinderen moeten helpen bij het verwerken van emotionele en psychologische problemen waar ze tegenaan lopen.