[update] Tekorten blauwe diodes halveren toch PS3 productie?

Tekort diodes voor Blu-ray en HD-DVD

De producenten van blauwe laserdiodes zijn er nog steeds niet in geslaagd om de yield van hun productieproces te verhogen. Dankzij het tekort dat is ontstaan zal het gevecht tussen Blu-ray en HD-DVD waarschijnlijk pas begin volgend jaar echt goed losbasten. Aldus bronnen bij de fabrikanten.

Hoewel meerdere producenten zoals Philips, Hitachi-LG Data Storage, Sony, Matsushita Electric, Lite-On IT en BenQ al Blu-ray en HD-DVD drives hebben aangekondigd, kunnen tot nu toe alleen Pioneer en Plextor zich daadwerkelijk aan de levertijden houden. Toshiba zal waarschijnlijk in september beginnen met grootschalige verschepingen.




Sony heeft alle diodeleveringen naar andere klanten stil gelegd omdat alle beschikbare diodes nodig zijn voor de productie van aankomende PS3 console. Hoewel Nincha, die verantwoordelijk is voor 80% van de blauwe diodes, heeft aangekondigd dat ze onlangs de 30% yield hebben gehaald, zal het tekort voorlopig nog aanhouden. Op welke manier dit de productie van de PS3 zal beïnvloeden is alsnog niet bekend.

[update] bron
De beloofde vier miljoen PS3’s aan het einde van het jaar zal waarschijnlijk worden gehalveerd naar twee miljoen.
President en CEO Kaz Hirai van Sony Computer Entertainment America, had gezegd dat Sony twee miljoen PS3 consoles in november, twee miljoen in december, en een laatste twee miljoen eind maart zal leveren.

De OEM producenten in China en Japan zijn nog steeds bezig met het voorbereiden van massaproductie van de PS3, en er is een groot tekort aan blauwe laserdiodes, een hoofdonderdeel van de Blu-ray leeskoppen en cell processors.