Dance Dance Revolution als ADHD-behandeling?

De Dance Dance Revolution-games van Konami kunnen een middel zijn om de ziekte ADHD te bestrijden. Dit wordt gemeld in een recentelijk gehouden studie in de Verenigde Staten.

Door de nadruk van de games te leggen op concentratie en aandacht, worden onder meer de leesvaardigheden van kinderen met ADHD verbeterd. De Dance Dance Revolution-games kunnen ook kinderen met een overtollig gewicht helpen om af te vallen op een leuke manier.

Videogames krijgen tegenwoordig overal de schuld van. Al is het niet de schuld van te dikke kinderen in de Verenigde Staten, dan is het wel de aanzetting tot geweld bij kinderen. Toch duiken er regelmatig ook positieve berichten als deze op.

De coördinator van de studie, Tammy McGraw, is een educatieve specialist op de Appalachian Educational Laboratory. Zij trekt nog niet de conclusie dat kinderen met ADHD geholpen worden door het spelen van Dance Dance Revolution, maar als de resultaten van het onderzoek zo positief blijven binnekomen zoals ze nu zijn, dan zou de game weleens doktersadvies kunnen worden. Ook zou medicatie tegen ADHD, zoals Retalin, mogelijk overbodig kunnen worden.

quote
"There are a lot of ways to help kids read better... Kids naturally gravitate toward video games," Tammy McGraw, Appalachian Educational Laboratory.
"We're still in the beginning stages," said McGraw. "But if we can demonstrate that video games help, we can find solutions that do not require us to medicate children as much."


De studie die door McGraw en haar collega's gehouden wordt, telt 62 zesde klassers die allemaal aan ADHD lijden. Alle 62 proefkonijnen hebben bepaalde leestesten moeten doen. De helft daarvan speelde Dance Dance Revolution een uur per week en de andere helft niet. Na drie maanden kregen beide groepen weer dezelfde soorten leestests. De mensen die een uur per week Dance Dance Revolution moesten spelen boekten allemaal vooruitgang in de test, waaronder het kunnen vasthouden van de concentratie en de aandacht behouden op de test.

Naast Dance Dance Revolution zijn er ook andere manieren om overactieve kinderen te helpen met bijvoorbeeld lezen. Maar McGraw denkt dat kinderen en videogames elkaar aantrekken en dus voorbestemd zijn voor een oplossing.

Naast het helpen behouden van de concentratie kan Dance Dance Revolution ook helpen om dikke kinderen af te laten vallen. Er zijn meerdere soorten games op de markt die spelers laten bewegen, zoals EyeToy, maar er zijn al succesverhalen dankzij Dance Dance Revolution in de wereld geholpen waarbij mensen kilo's verloren alsof het niets was.

Doordat het spel erg verslavend en spannend is, vergeten mensen vaak dat ze aan het trainen zijn. Dat maakt afvallen al een stuk minder erg.