FBI boekt groot succes in strijd tegen illegale software

De San Jose Mercury News meldt dat de FBI in een 11-landen operatie tegen piraterij, onder andere kopieën van de laatste Star Wars film, andere films, games en software programma's ter waarde van $50 miljoen dollar onderschept heeft. FBI agenten en andere onderzoekers hebben sinds woensdag zo'n 90 plekken doorzocht op zoek naar illegale software en daarbij vier mensen gearresteerd, honderden computers ingenomen en een enorme server voor wereldwijde piraterij gesloten.

De FBI zegt dat ze vooral mikken op dit soort succesvolle invallen. Ze willen voorlopig vooral de grote jongens aanpakken. De FBI kreeg hulp van de authoriteiten in Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Israël, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Onder de gearresteerden was ook een zekere Chirayu Patel uit Fremont, Californië aanwezig, mogelijk een kopstuk van een bekende 'warez group'. Deze groepen bieden illegale kopieën van films en software aan via internet. Deze groepen zijn bijzonder moeilijk te infiltreren, omdat de gebruikers alleen in speciale chat rooms komen, hun computer servers beveiligen met passwords en voornamelijk buiten de Verenigde Staten te vinden zijn.

De FBI zal in de toekomst uiteraard doorgaan met het jagen op deze warez groups. Ze zitten onder andere nog achter RiSCISO, Myth, TDA, LND, Goodfellaz, Hoodlum, Vengeance, Centropy, Wasted Time, Paranoid, Corrupt, Gamerz, AdmitONE, Hellbound, KGS, BBX, KHG, NOX, NFR, CDZ, TUN en BHP aan. Deze groepen hebben vooral als doel zo snel mogelijk de nieuwste software te verspreiden. Ook zouden ze de laatste Star Wars film en de film Mr. and Mrs. Smith gestolen en verspreid hebben. Ze worden van hetzelfde delict beschuldigd voor Autodesk Autocad 2006 en Adobe Photoshop.

Afgelopen maand hebben de authoriteiten nog een populaire website gesloten die een groot aanbod in films en andere materialen had. Onderzoekers hebben toen gezegd dat veel films al op de website van Elite Torrents te vinden waren voor ze in de winkel lagen. Er zijn toen geen arrestaties verricht.

President Bush heeft onlangs een nieuwe wet ondertekend, waarin de straf voor mensen die illegaal films of liedjes beschikbaar stellen voor een groot publiek, verhoogd wordt naar maximaal 10 jaar gevangenisstraf.