Microsoft koopt Nvidia-technologie voor Xbox 360

Om ervoor te zorgen dat de Xbox 360 een soort van backwardscompatibility zal kennen heeft Microsoft een deal gesloten met Nvidia zodat zij diens technieken kan emuleren op de nieuwe console. Voor een aantal jaar zal Microsoft nu Nvidia moeten betalen om hun eigen games af te kunnen spelen.

De oude Xbox maakte gebruik van een Intel processor met een Nvidia videokaart. De nieuwe Xbox 360 zal echter een Power PC processor gaan gebruiken met een ATi kaart. Door deze verandering in hardware liep Microsoft tegen het probleem op hoe zij oude Xbox games werkend kon krijgen op de Xbox 360.

Microsoft heeft nu een licentie gekocht van Nvidia om ervoor te zorgen dat zij de oude Nvidia technieken softwarematig kan emuleren. Toch lijkt het probleem nog niet volledig opgelost te zijn. De Xbox 360 zal voor elk oud Xbox spel wat het wil afspelen nog een patch (of zoals Microsoft het graag noemt, 'emulation profile') nodig hebben. Een aantal emulation profiles van Xbox top spellen zullen bij de harde schijf meegeleverd worden en andere zullen in de loop van de tijd via Xbox Live verspreid worden. Microsoft zegt hiervoor niks te vragen.