Alweer rechtszaak rond GTA

Grand Theft Auto wordt opnieuw aangewezen als directe aanleiding voor een moordzaak. Dit keer gaat het om GTA: Vice City en GTA III.

De nu 18-jarige Devin Thompson werd in 2003 in Fayette, Alabama, gearresteerd op verdenking van wat ze in Amerika grand theft auto noemen. Bij zijn arrestatie zei hij: "Life is a video game. You've got to die sometime." Op het politiebureau aangekomen greep hij het pistool van een van de agenten en schoot hem en twee andere politie-agenten in hun hoofd. Alledrie de mannen overleden. Thompson ging er vervolgens in een gestolen politie-auto vandoor, maar kon opnieuw aangehouden worden. Hij wordt aangeklaagd wegens drievoudige moord en moet op 11 juli voor de rechtbank verschijnen.

Familieleden van de slachtoffers hebben nu een rechtszaak aangespannen tegen de twee GTA-games, omdat deze Thompson "getraind en aangezet" zouden hebben tot het plegen van de misdrijven. Naast TakeTwo worden ook de winkels Wal-Mart en GameStop aangeklaagd, omdat zij Thompson de games verkocht hebben toen hij nog geen 18 was (de games hebben een M-rating en mogen daarom alleen aan volwassenen verkocht worden). Ook Sony wordt genoemd in de aanklacht, die bijna 60 pagina's telt en om 600 mijoen dollar draait, omdat dat bedrijf de PlayStation 2 waarop Thompson de spellen speelde gemaakt heeft.

"Ik wil niet dat er nog een gezin moet meemaken wat ons gezin heeft moeten doorstaan de afgelopen jaren. Het gaat om het redden van levens," zo zei een broer van een van de slachtoffers. Als advocaat hebben de aanklagers niemand minder dan Jack Thompson ingehuurd, de advocaat die al twaalf jaar een kruistocht voert tegen gewelddadige games.

TakeTwo maakt zich niet echt zorgen over de rechtszaak. "We willen allereerst ons meeleven betonen aan de gezinnen van de omgekomen agenten. Wat betreft Mr. Thompson, helaas heeft hij de gewoonte dit soort dingen vaker te doen. Geen enkele rechtbank heeft tot nu toe zijn vorderingen serieus genomen. De suggestie dat er een link bestaat tussen het spelen en verkopen van Grand Theft Auto en dit tragische incident is absolute nonsens. Iedereen die suggereeert dat zo'n link er wel is, is ofwel slecht op de hoogte, of verdraait de feiten, of beide."