'Gamers beschadigen park'

In de Alcazar Garden van Balboa Park in San Diego hebben skaters voor duizenden dollars aan schade aangericht aan de handgeschilderde tegels en fonteinen uit 1935. Het gaat minstens $40,000 kosten om alles te repareren.

Enkele park-ambtenaren denken dat de directe aanleiding het spel Tony Hawk Underground is. In dat spel gebruiken skateboarders dat park, en men denkt dat de skaters dat nu na proberen te doen. Volgens Tony Hawk en Activision is dat spel echter niet het eerste spel dat skateboarders in het Balboa-park laat zien, bovendien berust het spel duidelijk op fantasie.

Een non-profit groep gaat zich buigen over de mogelijkheden om nieuwe beschadigingen te voorkomen. In juli werden er stevige zwarte hekken aangebracht om de fonteinen te beschermen. Deze verpesten echter de historische 'look' van het park, dat ook een populaire plek is voor huwelijken. Mike Behan, deputy director van de San Diego Park and Recreation Department denkt dat "het publiek verwacht dat de zwarte railingen weggehaald zullen worden, maar ik weet niet of dat wel verstandig is. We moeten een manier vinden om ervoor te zorgen dat de skateboarders het niet opnieuw beschadigen."

Een oplossing die vanuit de skateboarding-industrie wordt aangedragen, is het aanleggen van meer speciale skate parks. Aangezien het op de meeste openbare plaatsen verboden is om te skaten, gaan ze het illegaal doen. Er geldt nu een verbod voor skateboarders en in-line skaters in het park, waarop streng wordt gecontroleerd. 's Nachts is er echter onvoldoende mankracht beschikbaar en dan wordt er nog volop gebruik gemaakt van het park. Ook wil men een bewustwordingscampagne starten om skaters te wijzen op de historische waarde van het park.


Foto Don Kohlbauer / Union-Tribune