'Justitie tapt te veel'

Volgens Advocaat-Generaal en hoogleraar Openbaar Ministerie Paul Frielink tapt justitie te veel telefoontjes af en wordt hiermee een fout gemaakt. Volgens Frielink zijn er verschillende zaken in de prullenbak beland door het overijverige tapgedrag van politie en justitie.

Frielink is van mening dat er minder telefoons afgeluisterd moeten worden. "Er wordt zoveel getapt dat al die opgenomen gesprekken nauwelijks kunnen worden afgeluisterd. Pas later in het onderzoek blijkt dat er per ongeluk ook gesprekken met een advocaat tussen zitten", aldus Frielink. Juist deze gesprekken met een advocaat moeten privé blijven tussen de advocaat en de cliënt. Het probleem kan volgens Frielink voorkomen worden door minder en selectiever te tappen.

In een interview met Trouw wijst Frielink er op dat de effectiviteit van de telefoontaps al jaren niet meer is onderzocht. Officier van Justitie Koos Plooy pleitte deze week echter nog voor meer taps in het politievakblad Blauw. Hij wil dat alle telefoongesprekken in de gevangenis afgeluisterd gaan worden.

Het vorige jaar zijn het Nederland ruim 26.000 gesprekken afgeluisterd. Dit is veel meer dan in andere landen. Zo zijn er in de Verenigde Staten volgens de officiële cijfers slechts 2200 telefoons afgetapt in 2008 en in de het Verenigd Koninkrijk waren dit er slechts 1800. In België werden er in dezelfde periode 3600 gesprekken afgeluisterd en in Duitsland 44.000.