Steeds minder reizigers via Schiphol

Luchthaven Schiphol is in een paar jaar tijd gezakt van de negende naar de veertiende plaats op de lijst van internationale luchthavens voor passagiersaantallen. Dat bevestigde een woordvoerster van Schiphol vandaag naar aanleiding van berichtgeving van het Financieele Dagblad daarover. In 2006 bekleedde Schiphol nog de negende plaats, in 2007 de twaalfde en vorig jaar de veertiende.

De luchthaven maakt zich niet echt druk over de lagere positie. "Dat zijn statistieken, daar kijken we niet zo naar", zei de woordvoerster. Schiphol vindt het netwerk dat de luchthaven biedt, belangrijker. "Na Frankfurt bieden we binnen Europa de meeste bestemmingen aan, zo’n 260 in de wereld." Meer passagiers leveren de luchthaven wel meer inkomsten op. "Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar dat is geen doel op zich."

Schiphol is gebonden aan strenge milieuregels en heeft een klein achterland. "We hebben geen binnenlandse vluchten meer", aldus de woordvoerster. Een luchthaven als Madrid is volgens Schiphol de laatste jaren juist gegroeid door een toename van het binnenlandse verkeer.

Schiphol presenteert volgende week de cijfers over de eerste zes maanden van 2009.


Steeds minder mensen vliegen via Schiphol  (foto: DAG)