'Vaker tanden wisselen mogelijk'

Wellicht kunnen we in de toekomst allemaal vaker dan één keer in ons leven tanden wisselen. Japanse wetenschappers hebben namelijk voor een doorbraak gezorgd na tests met muizen.

Iedereen wisselt in zijn jeugd de melktanden voor de 'grote mensentanden': eindeloos wiebelen met je tanden en als hij er dan uit valt, de tand onder het kussen leggen en wachten op de tandenfee. Deze ervaring kun je als volwassene binnenkort waarschijnlijk weer meemaken, als het aan professor Takashi Tsuji van de Universiteit van Tokio ligt.

De professor is er samen met zijn team in geslaagd om muizen nieuwe tanden te laten kweken. Dit deden ze met behulp van kiemcellen die in de kaken van de muizen werden gebracht. Deze kiemcellen bevatten genetische informatie, waarna een nieuw stuk gebit kan gaan groeien. De geïmplanteerde kiemcellen waren binnen een paar weken ontwikkeld tot volwassen tanden.

Het onderzoek van Tsuji en zijn team betekent een heuse doorbraak aangezien een muizengebit bijna gelijk is aan een mensengebit. Volgens de wetenschappers moeten ook mensen nieuwe tanden kunnen krijgen op deze manier. Dit zou dan een alternatief zijn voor implantaten of een kunstgebit. De professor ziet de toekomst rooskleurig in: hij verwacht naast nieuwe tanden ook andere lichaamsdelen op deze manier te kunnen laten groeien.  

Met dank aan xippie voor de submit.