Canal Parade van start in Amsterdam

In Amsterdam is vanmiddag de Canal Parade, het hoogtepunt van jaarlijkse Gay Pride, begonnen. Circa tachtig boten met daarop veelal schaars geklede deelnemers begonnen rond half twee aan hun rondvaart door de grachtengordel. Langs de route staan vele duizenden mensen die het spektakel willen bekijken.

De botenparade kent dit jaar een aantal primeurs. Zo is er een boot met ruim dertig bekende sporters. Onder hen zijn zwemmer Pieter van den Hoogenband, ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballers Pierre van Hooijdonk en Aron Winter. Van het ministerie van Defensie mogen voor de eerste keer militairen in uniform meedoen.

Het CDA is dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd: Tweede Kamerlid Corien Jonker vaart samen met christelijke homo's en lesbo's mee op het zogeheten 'heilig bootje'. Ook de VVD is er voor de eerste keer bij. De politiek is sowieso goed vertegenwoordigd: GroenLinks en D66 varen, net als in voorgaande jaren, eveneens mee.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen trouwt tijdens de rondvaart vijf Nederlands-Amerikaanse homokoppels. Daarmee wil hij een signaal geven aan de Verenigde Staten, waar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht in de meeste staten verboden is.

Verder zijn minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Sharon Dijksma (beiden OCW) van de partij. Het thema van hun boot is 'onderwijs'. Daarmee willen zij de acceptatie van homoseksualiteit op scholen bevorderen.

Op die Canal Parade kun je wel weer lekker 'netwerken'...