TNT wil nog scherper in kosten snijden

Post- en pakketbezorger TNT wil dit jaar nog scherper in de kosten snijden. Het bedrijf, dat lijdt onder de economische recessie, wil ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro besparen. Eerder mikte TNT nog op 400 miljoen euro aan besparingen.

De extra besparingen haalt TNT uit de pakketdivisie (Express), zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Bij Express zijn sinds de lancering van het besparingsprogramma 2400 banen verdwenen. Daarbovenop worden nog eens zeshonderd banen geschrapt, maakte TNT bekend. Het bedrijf wil dit jaar in totaal ongeveer 500 miljoen euro besparen. Eerder ging TNT nog uit van een kostenreductie van 325 miljoen euro.

Bij de postdivisie wordt tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro bespaard. TNT gaf begin deze maand al aan zijn reorganisatie door te zetten en in de komende drie jaar 11.000 banen te schrappen in zijn postdivisie. Daarmee wachtte het postbedrijf een onderzoek van de vakbonden niet af. Die willen kijken of er alternatieven zijn voor het reorganisatieplan van TNT.

TNT lijdt zwaar onder de economische recessie en concurrentie van onder meer het internet. De postbezorger zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal dalen met ruim 60 procent tot 81 miljoen euro. Dat is een lagere winst dan analisten hadden gedacht. De omzet viel terug met 10 procent tot 2,53 miljard euro, in lijn met de verwachtingen.

Door de moeilijke omstandigheden dalen de postvolumes steeds verder. De resultaten van de posttak kwamen iets boven de prognoses van analisten uit. TNT behaalt ongeveer de helft van zijn omzet uit deze divisie.

Bij Express bleef het aantal verzonden pakketten stabiel ten opzichte van een kwartaal eerder. Wel presteerde de tak onder de verwachting van analisten.

TNT verwacht dat de omzet van Express dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar, door gedaalde volumes en lagere brandstoftoeslagen. TNT herhaalde dat bij de postdivisie de volumes versneld zullen dalen.

TNT Post heeft nog niet genoeg postbodes ontslagen.  (foto: ANP)