Tour: Astana wint ploegentijdrit

De ploegentijdrit van vandaag is gewonnen door Astana. Daarmee ging de gele trui nèt niet naar Lance Armstrong. De tweede plek was voor Garmin en Saxo Bank, de ploeg die de gele trui voerde, werd derde. De technisch lastige etappe van vandaag werd gekenmerkt door valpartijen.

Om 14:30 uur vandaag begon de ploegentijdrit van 39 kilometer rond Montpellier over een licht heuvelachtig parkoers. De Rabobank-ploeg had geen goede start want al in de eerste kilometer viel kopman Denis Menchov. Even later was het in dezelfde bocht Alessandro Ballan die onderuit ging, maar ook hij kon verder gaan.

Op het tweede meetpunt op 19,5 kilometer kwam Rabo - die er wel aan trok na de val - als derde langs. De beste tijd tot dan toe was op dat moment voor de ploeg die als eerste van start ging, Caisse d'Epargne. Bij Team Katyusha waren onderweg al drie van de negen renners afgehaakt, maar de Russische ploeg was snel.

In een flauwe bocht midden tussen de velden gleden ineens drie renners van Bbox Bouygues Télécom onderuit en een vierde reed de greppel door het hoge gras in. De Franse ploeg verloor veel tijd doordat er gewacht moest worden: de langzaamste tijd tot dan toe bij het tweede meetpunt. Even later had Pierre Rolland de pech lek te rijden, en zijn ploeg wachtte niet op hem.

Team Katyusha had ondertussen de snelste tijd laten noteren aan de finish. 47 minuten en 52 seconden. Rabobank finishte met een achterstand van 57 seconden, de derde en langzaamste tijd tot dan toe. Het Nederlandse team kwam bij alle drie de meetpunten tussendoor op ruim 50 seconden door. De andere Nederlandse ploeg, Skil-Shimano, had bij het eerste meetpunt op 10 kilometer al 1 minuut en 4 seconden aan de broek.
Ondertussen ging een renner van Silence-Lotto onderuit op een rechte weg, omdat zijn achterwiel aangetikt werd door zijn ploeggenoot. De rest van het team wachtte niet op de onfortuinlijke Jurgen Van den Broeck, die nog haast moest maken om niet buiten de 25%-grens te finishen.

Lampre kwam met ruim twee minuten achterstand over de meet met het minimale aantal renners van vijf. Skil meette al ruim drie minuten achterstand op het tweede tussenpunt van 19,5 kilometer. Bouygues, de ploeg die zoveel vallers kende, kwam op 51.10 binnen en had 3 minuten en 18 seconden verloren op Team Katyusha.

Menchov, met een ontvelde linkerelleboog en onder het stof, vertelde in een interview dat zijn wiel wegslipte. De Rus vond het niet zo'n technisch parkoers, wel een waar je hard kon rijden. De Tour de France 2009 was voor hem wel gecompliceerd begonnen, maar er kan nog vanalles gebeuren. AG2R-Mondiale pakte de derde tijd van Rabobank af, zij kwamen met 26 seconden verschil op Katyusha over de eindstreep.

De ploeg van favoriet Cadel Evans, Silence-Lotto, verloor na al eerder Van den Broeck kwijtgeraakt te zijn een goede renner in de persoon van Johan Vansummeren. Silence reed verder met nog zes man en bij het tweede tussenpunt klokte het team de zevende tijd op 1.04 achterstand, veertien tellen langzamer dan de Rabo-ploeg. Onderwijl werd bekend dat Piet Rooijakkers van de Skil-ploeg naar het ziekenhuis was vervoerd na een valpartij. Daarmee is de Nederlander de tweede uitvaller in deze Ronde van Frankrijk. Skil zelf kwam op precies vier minuten achterstand op Katyusha binnen. Rudi Kemna, ploegleider van Skil-Shimano, zei later dat het een zware dag was met een vervelende blessure aan de arm voor zijn renner Rooijakkers.

Française des Jeux nestelde zich op de vijfde plaats tot dan toe met 49.15. En er was opnieuw een valpartij, dit keer van Koldo Fernandez van Euskaltel-Euskadi, die net gestart was. Het team van Evans werd aan flarden gereden door de kopman zelf en Silence-Lotto kwam op 1.12 over de finish.

Op het tweede meetpunt was er een nieuwe snelste tijd, Liquigas reed over 19,5 kilometer acht seconden sneller dan Caisse d'Erpagne en scherpte de tijd aan tot 26 minuten en één seconde. Op het eerste meetpunt was de Italiaanse ploeg nog twaalf seconden langzamer. De geletruidrager, Fabian Cancellara, is tijdrijder bij uitstek, maar bij een ploegentijdrit moeten de renners met alle leden van het team rekening houden. De Saxo Bank-ploeg vertrok dan ook voorzichtig.

De Garmin-ploeg echter ging voortvarender van start en in de eerste kilometers moesten al sprinter Tyler Farrar, Danny Pate en Julian Dean lossen. Maar bij het eerste meetpunt was de Amerikaanse ploeg zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne. Ze reden met vijf man verder en mochten geen rijder meer missen. En de laatste ploeg Astana ging van start om 16:43 uur. In die ploeg zitten een boel goede tijdrijders en het werd afwachten of de grote namen ook snel zouden zijn. Team Milram finishte met vijf renners met 49.17; het Duitse team verloor onderweg Nederlander Niki Terpstra aan wederom een valpartij.

Liquigas was vlak voor de streep de vijfde renner kwijt, maar het hard doorhalen onderweg resulteerde wel in de snelste tijd. Ruim 25 seconden sneller dan Team Katyusha was hun tijd van 47.27. Garmin was ondertussen nóg sneller dan Liquigas: bij het tweede meetpunt elf seconden. En bij de Astana-ploeg reed Armstrong lang op kop, ze noteerden bij het eerste tussenpunt de gedeelde tweede tijd. Net als Garmin zeven seconden langzamer dan Caisse d'Erpagne, het team dat als eerste van start ging. Astana was onderweg wel Grégory Rast kwijtgeraakt en een paar kilometer later was het Dimitri Muravyev die moest lossen.

Garmin trok vol door en pakte bij het derde meetpunt (op 30,5 kilometer) maar liefst 31 seconden op Liquigas. Op de meet was dat verschil opgelopen tot maar liefst 40 seconden, met een gemiddelde van precies 50 km/uur noteerde 46 minuten en 47 seconden. En dan was Astana nog sneller onderweg dan Garmin; op het tweede meetpunt had de Kazachse ploeg al 23 seconden te pakken. Daarmee reed Armstrong bijna virtueel in het geel. Het derde meetpunt was ook voor Astana met 17 seconden op Garmin.

Team Saxo Bank snokte met geletruidrager Cancellara stevig aan kop in de laatste meters naar de tweede eindtijd, op 22 seconden van Garmin. Astana trok er echt hard aan, en de voorsprong op de gele trui was al opgelopen tot 41 seconden, waarmee Armstrong virtueel in het geel reed. Vlak voor het einde moest Yaroslav Popovych nog lossen waardoor Astana nog met zes man de laatste kilometer inging. Het hing op een paar seconden of de gele trui gepakt werd door Armstrong.

Astana kwam uiteindelijk op 17 seconden en een paar honderdsten voorsprong op Garmin en 40 seconden op Saxo Bank over de finish, waardoor Armstrong op 0 seconden van de gele trui van Fabian Cancellara in het algemeen klassement staat. Het harde doorrijden van Cancellara had zijn vruchten afgeworpen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.