Schildpaddenplaag teistert Brugge

In het Belgische Brugge worden de grachten geteisterd door een ware plaag van schildpadden. De dieren vormen een bedreiging vor zwanen en eenden. Omdat de schildpadden vleeseters zijn, happen ze in de zwemvliezen van de watervogels.

Volgens Heidi Demeyer van de groendienst van de stad is het knap lastig de schildpadden te vangen. "De diertjes vangen is geen sinecure. Bij het minste gevaar duiken ze weg in het water", zegt ze tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Om de dieren alsnog te vangen, heeft de groendienst de hulp ingeroepen van twee studenten uit Roeselare. Zij hebben een fuik bedacht, waarmee de schildpadden gevangen kunnen worden. Dat de vinding werkt, blijkt uit het feit dat de studenten al meerdere geel- en roodwangschildpadden hebben gevangen.

Men vermoedt dat de plaag is ontstaan doordat mensen die hun huisdier beu waren hun schildpad in de gracht hebben gegooid. De dieren gedijen daar goed, en vermenigvuldigen zich razendsnel. Wethouder Bernard De Cuyper pleit nu voor een verkoopverbod op schildpadden in België.