Obama belooft beter financieel toezicht

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vandaag de grootste herziening van het toezicht op de financiële markten aan sinds de jaren dertig. Hij beloofde te voorkomen dat het financiële systeem nog een keer zou instorten door laks toezicht, hebzucht en grote schulden.

De hervormingen, die nog moeten worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, geven de regering meer greep op de financiële markten en het bedrijfsleven.

"We hebben er niet voor gekozen hoe deze crisis begon. Maar we hebben wel een keuze in welke erfenis deze crisis achterlaat", zei Obama in een verklaring die werd vrijgegeven door het Witte Huis.

Volgens Obama ligt een "cultuur van onverantwoordelijkheid", roekeloze beloningen voor bestuurders, excessieve schulden en het overspoelen van de markt met riskante financiële producten ten grondslag aan de crisis. "De afwezigheid van toezicht heeft systematisch misbruik veroorzaakt", aldus Obama.

In de voorstellen van Obama komt er onder andere een nieuwe toezichthouder op financiële dienstverlening onder leiding van het ministerie van Financiën. De Fed, het stelsel van centrale banken, krijgt meer bevoegdheden. Zo kan de Fed voortaan ook ingrijpen wanneer andere instellingen dan banken de financiële stabiliteit in gevaar brengen. Ook komt er een belangenbehartiger voor consumenten die hen moet beschermen tegen oneerlijke praktijken.

Sommige critici van Obama vinden de hervormingen nog niet ver genoeg gaan.

Obama kondigt strenger toezicht op financiële markten aan  (foto: ANP)