Webwinkel koopt positieve reviews

Na het online bestellen van wat homeopatische slaappillen via webwinkel Healthpower.nl, kreeg FOK!ker Man_of_Aran een email van de online shop. Uit dit bericht blijkt dat je kans maakt op twee gratis potten van de zogeheten melatoninetabletten, op een belangrijke voorwaarde. Je moet een positieve review schrijven over het product. Omkoping, zo vindt de bewuste FOK!ker.

"Wij willen graag uw positieve beoordeling (review) over onze ProHealth Melatonine 2,5mg 2-Pack derhalve zijn we op zoek naar klanten die positief zijn over het gebruik en die ook het product al vaker hebben besteld", staat er in het emailtje te lezen. De eerste 25 positieve reviewers krijgen een pak met twee ProHealth Melatonine 2,5mg-tabletten. De positieve review moet echter wel de volgende vier punten bevatten:

1) De positieve ervaring met het gebruik en de herhalingsaankoop van de ProHealth Melatonine 2-Pack
2) De positieve ervaring met onze snelheid van levering en communicatie
3) Positieve aanbeveling voor nieuwe klanten
4) Al het andere positieve dat u kwijt zou willen over Healthpower.nl

Hierop besloot de bewuste klant een mailtje terug te sturen naar de webwinkel. Hij vindt het namelijk 'verdomd dubieus' om positieve feedback te kopen. "Als gewoon de eerste 25 inzenders iets krijgen OK. Maar alleen als je keurig netjes de 4 regels opvolgt kan je iets winnen en als je niet positief bent hoef je niks in te vullen want dan krijg je lekker niks", aldus de FOK!ker. "Negatieve feedback was namelijk slecht voor zijn 'google indexering'. Ook het feit dat een dergelijke actie totaal nutteloos is aangezien je niks leert van een review die je zelf dicteert."

Hierop stuurde Healthpower een woedend antwoord terug. Klant moest 'beter lezen'. Daarnaast mocht hij nieteens meedoen de actie, omdat hij het product slechts een keer heeft besteld. "Sterker nog, alleen terugkerende klanten mogen uberhaupt commentaar geven want ja, iemand die nooit meer terugkomt is geen tevreden klant en die krikt je feedback niet omhoog. En dat willen ze natuurlijk niet."

Volgens de FOK!ker staan er dan ook louter positieve reacties op de site. Ruim 120 klanten willen wel kans maken op gratis slaapmiddelen, en hebben dan ook een positieve review achtergelaten.