Nieuw meldpunt voor uitbuiting Poolse werknemers

Poolse werknemers die zich uitgebuit voelen door uitzendbureaus kunnen de misstanden vanaf vanmiddag in hun eigen taal melden via een speciaal telefoonnummer. Werkgevers en vakbonden hopen zo malafide uitzendbureaus te kunnen aanpakken.

Polen konden zich in hun eigen taal al via een website melden. Via 0800-7008 hopen de initiatiefnemers nog meer te weten te komen over bijvoorbeeld te lage salarissen, slechte huisvesting en oneerlijke concurrentie in de uitzendsector. "Het net rondom de malafide uitzendbureaus moet nu echt sluitend worden gemaakt", aldus CDA-kamerlid Eddy van Hijum, die het startschot geeft voor de openstelling van het gratis telefoonnummer.

Over uitbuiting van buitenlandse werknemers is momenteel veel te doen. Oost-Europeanen zijn vooral werkzaam in de landbouw. Onlangs werd bij een aspergekweker in het Brabantse Someren een groep Roemenen ontdekt die onder erbarmelijke omstandigheden leefde.

Een stichting die toeziet op naleving van de cao voor uitzendkrachten, bestuurd door werkgevers en vakbonden, heeft voor 4,5 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan uitzendbureaus die afspraken hebben overtreden. Uitzendkrachten zouden daarbij voor 15 miljoen euro zijn benadeeld. Daarvan hebben zij inmiddels 2,1 miljoen euro teruggekregen. Volgens werkgeversorganisatie ABU zijn er nog steeds zo'n vijfduizend malafide uitzendbureaus in Nederland actief.