Pfffff... Het blokken is voorbij

Blokken, buikpijn, slapeloze nachten, schrijven, kiezen, zweten, ploeteren, puffen, steunen en misschien zelfs spieken. Voor ruim 204.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs was het de afgelopen tweeënhalve week waarschijnlijk niet veel anders dan dat. Maar woensdag was de laatste dag: het centraal examen is voorbij.

Wat rest is wachten op het oordeel van de correctoren. Half juni weten 110.000 vmbo'ers, ruim 53.000 havisten en zo'n 41.000 vwo'ers of hun gezwoeg beloond wordt met een diploma of dat ze opnieuw de boeken in moeten voor een herexamen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), sinds jaar en dag de klachtenverzamelaar tijdens de eindexamens, kreeg dit jaar in totaal ruim 87.500 klachten te horen. Volgens coördinator Mara Soekarjo is het lastig om een algemene 'klaagtendens' in deze examenperiode aan te wijzen. Over bepaalde vakken werd een stuk meer geklaagd dan vorig jaar, over andere vakken juist minder.

Soekarjo noemt met name het verschil in behandeling van 'fouten' tijdens de examens oneerlijk. "Dit jaar zijn veel leerlingen door hun docenten niet goed voorbereid op het examen. Er werd namelijk herhaaldelijk verkeerde of onvolledige leerstof opgegeven."

Het LAKS kreeg ruim 1600 klachten binnen over foutieve voorbereiding op het examen. Hierdoor kwamen leerlingen, bij het zien van hun examen, voor een onaangename verrassing te staan die niet meer te herstellen was. "In tegenstelling tot dingen die mis gaan tijdens het examen, kunnen voor fouten voorafgaand aan het examen namelijk geen extra herkansingen toegekend worden."

Ludieke, bizarre en onwaarschijnlijke klachten waren er ook dit jaar. Een leerlinge uit Nijmegen belde met de klacht dat haar surveillant zo knap was dat ze steeds werd afgeleid. Een jongen uit Bilthoven kon vragen bij een tekst over homoseksualiteit uit zijn examen Engels niet beantwoorden, omdat hij streng christelijk is en de tekst afstotelijk vond.

De komende weken is het voor de scholieren wachten op de uitslag. Voor velen is dit dé tijd voor vakantie of een baantje. En over dat baantje hoeven ze zich, ondanks de recessie, geen zorgen te maken. "Er zijn natuurlijk sectoren die zwaar door de crisis zijn getroffen", aldus een woordvoerder van uitzendorganisatie Randstad. "Maar in andere sectoren, zoals de horeca en de zorg, zijn er net als anders vakantiebanen. Denk aan bijvoorbeeld grote festivals of andere evenementen met horeca. Die gaan ook dit jaar gewoon door. In de zorg gaan mensen op vakantie. Maar de cliënten blijven behoefte hebben aan de zorg dus is er tijdelijk personeel nodig."

En zij die geen baantje nemen, nemen het ervan. Verscheidene reisorganisaties meldden woensdag dat het druk is. Duizenden eindexamenkandidaten reizen af naar een warm en zonnig strand om de examenstress van zich af te schudden. Ze kiezen overigens wel voor goedkopere strandbestemmingen in Oost-Europa, zoals Bulgarije en Kroatië.

Voor meer examennieuws kun je kijken in het examenforum van FOK!


Examens voorbij, tafels weer op hun plek  (foto: ANP)