Bernanke: actie tegen overheidstekort

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, wil dat de Amerikaanse overheid het tekort van 1,85 biljoen dollar aanpakt. Dit zei de Bernanke in een toespraak voor de House Budget Committee. Het Witte Huis verwacht dat het overheidstekort in 2011 daalt naar slechts 900 miljard dollar.

Volgens Bernanke kan de Amerikaanse overheid niet 'grenzeloos' blijven lenen: "Het is duidelijk dat onze economie en financiële markten op de korte termijn te maken hebben met buitengewone uitdagingen en dat sterke en tijdelijke acties noodzakelijk en op zijn plaats zijn."

"Het pensioen van de babyboomers zal een nog grotere druk leggen op de sociale zekerheid en we zullen niet in staat zijn te blijven lenen om aan die behoefte te voldoen", aldus de Fed-voorzitter.

Bernanke liet zich wel licht positief uit over de economie, die mogelijk eind dit jaar weer groei zou laten zien. Ook meldde de Fed-voorzitter dat de mogelijkheid van banken om nieuw kapitaal aan te trekken "doet vermoeden dat beleggers meer vertrouwen in het bankensysteem aan het krijgen zijn".

Zie ook de documentaire I.O.U.S.A. over de financiële situatie van de VS.

Begrotingstekorten Amerikaanse overheid 2005-2009