'Obama verkoopt militaire geheimen aan China'

Volgens de Amerikaanse professor en politiek auteur Richard Hogarty verkoopt de Amerikaanse regering geheime militaire technologie aan China in ruil voor 50 miljard dollar aan schuldenverlichting door de Chinezen.

De Amerikaanse president Barack Obama zou de blueprints van de befaamde B-2 Spirit Stealth Bomber aan de Chinezen willen geven, omdat zij moeite hebben met het ontwikkelen van een eigen stealth vliegtuig, aldus Hogarty.

Op 1 april tijdens de G20-top in Londen had de Chinese premier Hu Jintao al een voorstel gedaan aan Obama om militaire technologie te ruilen voor het verlichtingen van de Amerikaanse schulden.

Obama gaf de bal door aan zijn minister van Defensie Robert Gates. Naar verluidt zou het ministerie van Defensie woedend hebben gereageerd op het voorstel. Mocht Gates niet mee willen werken, kan hij zijn ontslag tegemoet zien, aldus Hogarty.

Koo Syi, een Zuid-Koreaanse geopolitieke analist, zegt dat de Amerikaanse bondgenoten Taiwan, Japan en Zuid-Korea erg huiverig zijn voor het plan: "De militaire technologie kan China makkelijk doorspelen aan haar bondgenoten. Dit was al het geval in Pakistan en Noord-Korea, die met behulp van Chinese nucleaire technologie een atoombom konden ontwikkelen." Obama zou de kritiek van bondgenoten afdoen als 'irrelevant'.

Hogarty verwacht geen tegenstand uit de rest van de Amerikaanse politiek; het voorstel zal volgens hem niet voorgelegd worden aan het Amerikaanse Congres.

B-2 Spirit Stealth Bomber