Rouvoet: Verantwoordingsdag is zinvol te maken

Verantwoordingsdag is zinvol, vindt vicepremier André Rouvoet van de ChristenUnie. Het is aan de Tweede Kamer en het kabinet om deze dag die is bedoeld als tegenhanger van de begrotingsbehandeling zinvol te maken. Dat zei Rouvoet gisteravond laat in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

Rouvoet reageerde op vragen over zijn PvdA-collega Wouter Bos. Die constateerde eerder dat de politiek er niet in slaagt om verantwoording aan de burger af te leggen op een aansprekende en politieke manier.

De minister erkende dat het ook in zijn tijd als Kamerlid zoeken was naar een vorm. Maar volgens hem kan het wel. Er is niet alleen een overzicht van uitgaven en een rapport van de Algemene Rekenkamer. Het kabinet heeft dit keer ook aangegeven hoe het staat met de doelen die het zich bij aantreden in 2007 heeft gesteld.

Het advies van Rouvoet aan de Kamer: "richt je op de grote lijnen, geef een beoordeling of je vindt dat het kabinet met de doelstellingen die het zichzelf gesteld heeft goed op streek is. En richt je niet op de hype van de dag." Als voorbeeld noemde hij een brief die de Kamer wil hebben over de vraag of minister Bos en premier Balkenende een verschillende interpretatie hebben over de oorzaak van de financiële crisis. Rouvoet: "Dat is aan de kamer, maar ik denk zelf dat er morgen belangrijke politieke dingen te bespreken zijn."

Overigens is de vicepremier zelf van mening dat het kabinet goed op streek is. 80 Procent van de doelstellingen voor 2011 zijn gehaald, zei hij. Donderdagochtend legt het kabinet daarover verantwoording af in de Tweede Kamer.

Rouvoet: Verantwoordingsdag is zinvol te maken  (foto: ANP)