Militaire tandartsen vaak onhygiënisch

De Inspectie Militaire Gezondheidszorg concludeert in haar jaarrapportage over 2008 dat militairen die naar een tandarts in dienst van Defensie gaan soms groot gevaar lopen. De militaire tandartsen hebben vaak lak aan een goede hygiëne in hun behandelkamers of zijn ongemotiveerd.

De inspectie rapporteerde zelfs over een incident waarbij een militaire tandarts doorwerkte met apparatuur die eerder wegens het gevaar op legionellabesmetting werd afgekeurd. "De taakopvatting en het hygiënebewustzijn blijken niet overal optimaal te zijn", was de kritische conclusie van de inspectie in het jaarrapport over 2008.

Tekort
Er is bij Defensie een groot tekort aan tandartsen en mondhygiënisten, waardoor de gebitsspecialisten die er wel zitten vaak te veel werk hebben. Daarnaast zitten er een aantal ongemotiveerde gebitsspecialisten. Ook veel hoogwaardige diagnoseapparatuur die Defensie heeft kan niet worden benut: de benodigde software ontbreekt in veel gevallen.

De gezondheidsdienst trok vorig jaar al aan de bel, omdat er vrijwel geen gebitskeuring meer plaatsvindt bij de werving van militairen. "Die zorgen zijn zeker niet afgenomen", aldus de inspectie. Jack de Vries, staatssecretaris van Defensie, heeft in een brief aan de Tweede Kamer reeds laten weten dat de keuringseisen inderdaad 'niet strikt worden gehanteerd' wegens een personeelstekort. Hij meldde ook dat een nieuw werkplan moet gaan leiden tot meer efficiëntie.