Vandaag is het Europadag

Sinds 1985 is het elk jaar op 9 mei Europadag. Deze dag is bij velen wellicht onbekend, maar de dag staat symbool voor de aanleiding tot de eenwording van Europa. Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken een verklaring die wordt gezien als de 'geboorteakte' van de Europese Unie.

Het idee achter een superanationale Europese organisatie, zoals dat destijds werd genoemd, was een georganiseerd Europa tot stand brengen, dat garant zou staan voor vrede. Het was immers kort na de Tweede Wereldoorlog en de behoefte aan vrede en samenwerking in Europa was groot.

Kolen en staal waren in die tijd de belangrijkste grondstoffen in Europa. De eerste Europese samenwerking was de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). "Door de samenvoeging van de basisproduktie en de instelling van een nieuwe Hoge Autoriteit, wier beslissingen bindend zullen zijn voor Frankrijk, Duitsland en de andere toetredende landen, zal dit voorstel de eerste concrete grondslagen leggen voor een Europese volkerengemeenschap, welke onmisbaar is voor het behoud van de vrede."

Tijdens de top van Milaan in 1985 werd besloten om 9 mei uit te roepen als Dag van Europa. Op deze dag worden tal van evenementen in Europa georganiseerd. In Nederland gebeurt dit onder meer in Nijmegen, waar staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans met mensen uit de filmwereld spreekt over de Europese identiteit, en in Groningen, waar de Nacht van Europa plaatsvindt.