AEX sluit op 243,81 punten

De AEX is vrijdag 2,2 procent hoger gesloten op 243,81 punten. Het is al de zesde week op rij dat Neerlands belangrijkste beursindex terrein wint. Vanaf het dieptepunt van 194,99 punten op 9 maart jongstleden is de AEX ruim 25 procent gestegen.

Het positivisme werd deze week gevoed door meevallende kwartaalcijfers van Google, banken JP Morgan en Citigroup en conglomeraat General Electric. Ook vielen de steunaanvragen in de VS deze week mee. Hierdoor denken beleggers dat het ergste van de wereldwijde financiële en economische crisis achter de rug is.

De Amsterdamse handelaar Cees Smit ziet de AEX volgende week niet standhouden op het weerstandsniveau van 240 punten. "Ik denk dat we dat niveau uiteindelijk niet zullen houden, omdat ik niet begrijp waarom we deze opwaartse beweging hebben gemaakt. Maar we krijgen volgende week ook weer een reeks cijfers, dus we moeten afwachten hoe die uitpakken", aldus Smit.

Ook technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Wholesale Banking, die deze beursrally zag aankomen, is weinig positief over de nabije beurstoekomst. Hij verwacht dat de AEX de komende, grofweg, twee weken een correctie van circa 10 procent zal doormaken. Voor de periode erna verwacht Van den Akker dat de AEX, in een periode van weken, niveaus onder de 195 punten gaat opzoeken.

Grootste stijgers op het Damrak waren farmaceut Mediq (+12%), bankverzekeraar SNS Reaal (+12%) en olieplatformbouwer SBM Offshore (+11%). Advies- en ingenieursonderneming Arcadis was de grootste daler met 4,4 procent.

Koersverloop AEX afgelopen 3 maanden