Rijksmuseum raakt topstuk kwijt

Het Rijksmuseum dreigt een van zijn belangrijkste aanwinsten van de laatste jaren kwijt te raken. Het Amsterdamse museum is geconfronteerd met een claim van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. De bank zegt eigenaar te zijn van het schilderij De bocht van de Herengracht van Gerrit Adriaensz Berckheyde (1638-1698).

De Amerikaanse aanspraken op het doek uit circa 1672 worden bevestigd door Taco Dibbits, de directeur collecties van het Rijksmuseum, en door Huub Blankenberg, de directeur van de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit. Het Rijksmuseum laat volgens Dibbits op dit moment een onderzoek instellen naar de rechtsgeldigheid van de claim. Die houdt verband met de financiële perikelen van de Nederlandse multimiljonair Louis Reijtenbagh, van wie het Rijksmuseum het schilderij in oktober 2008 kocht.

De 62-jarige investeerder, die in financiële problemen is geraakt, heeft het schilderij in 2006 als onderpand aan de Amerikaanse bank gegeven voor een miljoenenlening. Volgens de bank heeft hij het werk daarna zonder toestemming verkocht aan het museum.


Rijksmuseum raakt topstuk kwijt  (foto: DAG)