Gevangene Guantanamo belt met Al Jazeera

Een 21-jarige man die al zeven jaar gevangen zit in Guantanamo Bay heeft vanuit het detentiekamp gebeld met de televisiezender Al Jazeera. De man mocht bellen met een oom, maar belde in plaats daarvan met de Arabische zender. Al Jazeera zette gisteren de vertaling van het gesprek op de website.

Het was voor het eerst dat journalisten met een gevangene konden spreken. Normaliter mogen verslaggevers alleen Guantanamo Bay bezoeken als ze van tevoren beloven niet met gevangenen te praten. De gevangenen mogen ook niet bellen. Hoe dit telefoongesprek tot stand kwam is dan ook niet duidelijk.

Mohammed el Gharani uit Tsjaad zei in het gesprek dagelijks gelagen te worden met wapenstokken. Dat gebeurde eind vorig jaar voor het eerst toen Gharani weigerde uit zijn cel te komen. "Sinds Obama aan de macht is heeft hij ons niet laten zien dat er iets zal veranderen", aldus Gharani in het gesprek.

Gharani werd in 2001 in Pakistan gearresteerd en een jaar later overgebracht naar het legerkamp in de Cubaanse baai. De toen 14-jarige jongen zou gevochten hebben in de strijd om Tora Bora en werken als koerier voor hooggeplaatsten binnen al-Qaeda.

Gharani is inmiddels vrijgesproken en bevindt zich in een speciale barak op Guantanamo. Daar verblijven alle vrijgesproken 'vijandelijke strijders' waar Washington niet van weet waar zij naartoe moeten. Gharani moet in de toekomst vermoedelijk terug naar Tsjaad, of naar Saoedi-Arabië waar hij is opgegroeid.

Guantanamo Bay  (foto: ANP)