'Hiddinka'-wodka: Guus not amused

Vanaf overmorgen is in Rusland een nieuw merk wodka te koop. 'Hiddinka', vernoemd naar voetbaltrainer Guus Hiddink, zal voor 95 roebel (2 euro) per halve liter te koop zijn.

De lancering van de wodka is omstreden, omdat de fabrikant nog geen definitieve toestemming voor het merk heeft gekregen. Bovendien is Guus Hiddink er niet van gecharmeerd dat zijn naam met wodka geassocieerd wordt. Hiddink wist van niets toen destilleerder OST-Akva de merknaam deponeerde. Ook van de start van de productie was de trainer niet op de hoogte gebracht.

Russische merkenspecialisten zien geen probleem. Hoewel Hiddinka duidelijk naar de Nederlander verwijst, is zijn naam niet letterlijk gebruikt. Het merk 'Poetinka' leverde vier jaar geleden ook geen probleem op. De directeur van OST-Akva meldt dat Guus Hiddink gezien wordt als een nationale held. Hiddink zou juist vereerd moeten zijn.

Hiddinks woordvoerder meldt 'niet blij' te zijn met de lancering van Hiddinka. "Guus heeft namelijk als stelregel dat hij nooit reclame maakt voor tabak, alcohol en seks. Hij kreeg honderden verzoeken, er zijn duizelingwekkende bedragen toegezegd. Maar altijd was het antwoord nee."

Wodka
Glaasje Wodka, Guus?