Opnieuw euforie op Wall Street

Wall Street is wederom fors hoger gesloten. Na de enorme koersstijgingen van vorige week wist de breedsamengestelde S&P 3,2 procent hoger te sluiten. Technologie-index Nasdaq noteerde 4,1 procent hoger. Sinds het dieptepunt van vorige week maandag wist de S&P al 16,8 procent omhoog te klimmen.


Het sentiment werd vooral gevoed door positieve signalen dat de bodem bereikt zou zijn op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg in februari met maar liefst 22 procent tot een jaarlijks gemiddelde van 583.000. De stijging was onverwacht, economen rekenden op een afname. Ook het aantal bouwvergunningen steeg drie procent. Op de Amerikaanse huizenmarkt is de wereldwijde financiële crisis begonnen.


Aantal in aanbouw genomen woningen VS afgelopen 24 maanden (x miljoen)

Ook werd het optimisme gevoed door de vele reddingsplannen van de Amerikaanse overheid die deze week moeten rondkomen. In Amsterdam sloot de hoofdgraadmeter AEX echter dieprood, met een min van 2,3 procent op 210,87 punten. Het verlies was vooral te wijten aan zwaargewicht ArcelorMittal. Geruchten over een aandelenemissie deden het aandeel vandaag de das om, met een verlies van 12 procent. De top van het grootste staalconcern ter wereld ontkende de geruchten echter in alle toonaarden.

Reddingsplannen VS op een rij