Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (19/02)

Zowel Ajax als FC Twente kwamen vandaag in actie in de UEFA Cup. Beide clubs boekten een knappe uitzege. Ajax was met 0-1 te sterk voor Fiorentina en FC Twente won met 0-1 van Olympique Marseille.

Fiorentina - Ajax

De wedstrijd tussen Fiorentina begon met aanvallend spel van de thuisploeg. Adrian Mutu schoot al na zes minuten de bal achter Ajax-doelman Maarten Stekelenburg, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later was Riccardo Montolivo Thomas Vermaelen te snel af, maar zijn schot ging over de lat, omdat hij iets te ver naar buiten gedrongen was.

Ajax kon daar ondanks het vele balbezit voor rust weinig tegenover stellen door het vele balverlies en verder dan een schot van Luis Suaréz kwam de club uit Amsterdam dan ook niet. Alberto Gilardino kreeg voor rust nog een goede mogelijkheid voor de thuisploeg, maar hij produceerde toen hij voor Stekelenburg stond niet meer dan een rollertje dat voorlangs ging.

Na rust probeerde Fiorentina door te drukken, maar het was Ajax dat van de grotere ruimtes op het veld wist te profiteren. Na een uur spelen kwam Leonardo bij Ajax in de ploeg en hierdoor was de defensie van de Italiaanse ploeg even niet op orde. Bakircioglu wist hiervan te profiteren door in het strafschopgebied uit te halen en via de onderkant van de lat te scoren.

Daarna was het Fiorentina dat een zeperd in eigen huis wilde voorkomen. Gilardino en Kuzmanovic kregen opgelegde kansen, maar de spelers hadden hun vizier niet op scherp staan. De Italianen gingen naar mate de wedstrijd vorderde onrustiger spelen, waardoor Ajax niet meer in problemen kwam.

ACF Fiorentina - AFC Ajax 0-1
60’ Bakircioglu 0-1

Toeschouwers: 19.018
Scheidsrechter: Muñiz Fernández (Spa)
Stadion: Stadio Artemio Franchi, Florence
Gele kaart: Gamberini (ACF Fiorentina), Suaréz, Schilder. Vermaelen (AFC Ajax)

Opstellingen

ACF Fiorentina: Frey, Zauri, Gamberini, Dainelli, Pasqual, Montolivo, Melo, Gobbi (Kuzmanovic/58), Semioli (Jovetic/58), Gilardino, Mutu

AFC Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Schilder (Sno/77), Anita, Lindgren, Emanuelson, Bakircioglu, Suaréz, Sulejmani (Leonardo/58)

Olympique Marseille - FC Twente

De wedstrijd werd gespeeld in een hoog tempo, waardoor het een boeiende wedstrijd was. Twente kreeg in de eerste helft de beste kansen. Arnautovic kreeg een goede kans, maar faalde oog in oog met Maldanda. Even later was het wel raak toen Arnautovic scoorde na een fraaie aanval via Perez en N' Kufo. Olympique wist daar weinig tegenover te stellen. kopballen van Hilton en Niang waren een simpele prooi voor Boschker en Cheyrou schoot naast.

In de tweede helft werd Twente meer onder druk gezet door de thuisploeg. Ondanks het overwicht bleven de Tukkers simpel overeind. Alleen bij schoten van Koné,Ben Arfa en Taiwo werd het even gevaarlijk. In de slotfase kreeg FC Twente zelfs de beste kans toen N'Kufo kopte de bal eerst tegen de paal en schoot even later over na prima werk van invaller Denneboom.

Enige tegenvaller was de gele kaart voor Elia, die daardoor de return volgende week mist.

Karakteristieken:

Olympique Marseille - FC Twente 0-1
22' Arnautovic 0-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Sukhina (Rus)
Stadion: Stade Velodrome, Marseille
Gele kaart: Valbuena, Koné, Mears (Marseille), Douglas, Brama, Elia, Perez (FC Twente)

Olympique Marseille: Mandanda, Mears, Zubar, Hilton, Taiwo, Kaboré (Ben Arfa/31), M'Bami, Valbuena (Zenden/81), Cheyrou, Koné, Niang (Samassa/66)

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Rajkovic, Braafheid, Brama, Perez (Janssen/90), Tioté, Arnautovic (Denneboom/53), N'Kufo, Elia (Heubach/ 90+4)

Overige uitslagen:

KKS Lech Poznań (POL) - Udinese Calcio (ITA) 2-2
50' Fabio Quagliarella 0-1
55' Manuel Arboleda (e.d.) 0-2
81' Hernán Rengifo 1-2
84' Manuel Arboleda 2-2

FC Shakhtar Donetsk (UKR) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 2-0
79' Evhen Seleznyov 1-0
88' Jadson 2-0

FC København (DEN) - Manchester City FC (ENG) 2-2
29' Nedum Onuoha 0-1
56' Aílton Almeida 1-1
61' Stephen Ireland 1-2
90+1' Martin Vingaard 2-2