Italiaanse 'mag' sterven na 17 jaar coma

De Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro is vannacht overgebracht naar een ziekenhuis waar ze op een waardige manier kan sterven. De vrouw was het symbool geworden van een felle juridische strijd over het recht op sterven in Italië.

Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa vandaag. De 37-jarige Englaro werd in een ambulance overgebracht van een katholiek ziekenhuis in Lecco bij Milaan naar een geriatrisch hospitaal bij Udine. Een groep demonstranten tegen euthanasie probeerde tevergeefs het vertrek van het voertuig te beletten.

De vader van de vrouw kreeg na een strijd van tien jaar vorig jaar gelijk van het hoogste Italiaanse rechtscollege. Hij had geëist dat de artsen zouden stoppen met het kunstmatig voeden van zijn dochter, die na een ongeval al zeventien jaar in coma ligt.

De uitspraak van de rechters was een mijlpaal in het overwegend katholieke land. Paus Benedictus XVI verklaarde zondag nog "van harte” de Italiaanse bisschoppen te steunen die zich ertegen verzetten dat de behandeling van Englaro wordt gestaakt.


Eluana Englaro  (foto: DAG)