Communicatiedata in beheer bedrijfsleven

Alle belgegevens, emails, sms-berichten en internetgebruik van Britse burgers zullen worden opgeslagen in één nieuwe database die hoogstwaarschijnlijk beheerd zal worden door de private sector. Dit komt naar voren uit een brief van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jacque Smith. Het ministerie betoogt dat het niet langer afdoende is om het aanleveren van de door politie of inlichtingendiensten opgevraagde data aan de verschillende telecommunicatiebedrijven over te laten.

Tot op heden werd de data apart bewaard door de betreffende telefoonbedrijven en internet providers waar de burger een abonnement bij had. Met de huidige plannen zal daar verandering in komen, doordat al deze data dan in één database terechtkomt welke onderhouden zal worden door het bedrijfsleven. De optie bedrijfsleven is ontstaan om de kosten van het twaalf miljard kostende project enigszins te drukken.

Er is veel kritiek geuit op de plannen vanwege de angst voor het lekken of verlies van deze veelzijdige, gecombineerde data over de burgers. Sir Ken Macdonald, voormalig directeur van het Openbaar Ministerie die persoonlijk ervaring heeft met werken met inlichtingendiensten en wetshandhavingdiensten, is één van die critici.

"Autorisaties voor toegang tot de data kunnen wel in statuten worden opgenomen, en ministers en ambtenaren zullen vast worden aangewezen als controleurs, maar dat betekent allemaal niets", zegt Macdonald. "De geschiedenis leert ons dat geruststellingen als deze waardeloos zijn op de lange termijn. Bij de eerste veiligheidscrisis zullen de sloten losser gaan zitten.

Totale veiligheid is een paranoïde fantasie, welke alles wat het leven mooi maakt zal vernietigen. We moeten vermijden onze vrijheid als autonome mensen op te geven voor zo’n lelijke toekomst. We zouden oordelen moeten maken die verenigbaar zijn met onze status als vrije mensen."