Strooiwagens steeds vaker geterroriseerd

In toenemende mate worden strooiploegen de afgelopen dagen geterroriseerd door asociale automobilisten. Door de strooiwagens af te snijden of hinderlijk achter de wagens met zoutbakken te rijden hinderen de automobilisten de gladheidbestrijders. Om de gladheidbestrijders te beschermen worden nu zelfs extra testkarren ingezet met daarop de tekst: "Afstand houden i.v.m. gladheidwerkzaamheden."

Gert van Deuveren van het Amersfoortse Van Deuveren Traffic laat weten dat deze maatregelen echt niet overbodig zijn: "Het gaat per slot van rekening om de veiligheid van onze mensen en die van de weggebruikers." Van Deuveren, leidsman van het bedrijf dat ruim 54 strooiploegen door het hele land inzet, spreekt zelfs van kamikazepraktijken.

"De chauffeurs krijgen soms de volle laag. Geïrriteerde automobilisten met weinig geduld of een kort lontje rijden als idioten achter onze vrachtwagens. Ze claxonneren of treiteren met lichtsignalen." Ook zijn er automobilisten die het nodig vinden om de strooiwagens links of rechts in te halen via parkeerplaatsen of tankstations.

De chauffeurs begrijpen niet waarom de automobilisten zo moeten reageren. "Wij rijden bij nacht en ontij over de snelwegen. Dat doen we voor de veiligheid van weggebruikers. En dan gebeurt dit", aldus Van Deuveren. Ook de KLPD merkte al op dat weggebruikers de strooiwagens met hoge snelheden voorbij rijden. "Er gebeuren veel ongevallen die te wijten waren aan roekeloos rijgedrag", laat KLPD-zegsman Frans Zuiderhoek weten.