SP vindt beloning Zalm onacceptabel

SP en GroenLinks hebben geen goed woord over voor wat VVD'er Gerrit Zalm krijgt als topman van de bankcombinatie Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

Zalm ontvangt een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarnaast krijgt hij op termijn een bonus waarvan de hoogte afhangt van de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van de nieuwe bank. Zalm krijgt zelf een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt, met een maximum van de helft van zijn jaarsalaris.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt de beloningen onacceptabel. Volgens haar is iedereen het erover eens dat een nieuwe moraal in de financiële wereld nodig is. "En minister Wouter Bos geeft nu het 'goede voorbeeld' door een directeur van een genationaliseerde bank direct vijf keer zoveel als de minister-president te geven. Als dit de nieuwe moraal is, dan zie ik het somber in voor de toekomst", aldus Kant.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik kan zijn partij de beloning niet goedkeuren. Hij vindt het onbegrijpelijk dat iemand als Zalm, die jarenlang de publieke zaak heeft gediend voor een ministerssalaris, voor zoveel geld aan de slag gaat. "Hier was meer bescheidenheid op zijn plaats geweest."

Coalitiepartij CDA wil volgende week in een debat over de toekomststrategie van Fortis en ABN Amro de motieven horen van Bos. "Zalm is een zwaargewicht. Het is aan de minister van Financiën om een marktconforme prijs af te spreken."

Gerrit Zalm  (foto: ANP)