Advocaat niet vervolgd voor heling schilderijen

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch zal advocaat Arthur van der Biezen niet vervolgen voor de heling van vijf schilderijen uit het Frans Hals Museum. De Bossche topadvocaat wordt niet langer verdacht van betrokkenheid. Dat heeft het OM vandaag laten weten.

In maart 2002 verdwenen vijf schilderijen uit het Frans Hals Museum in Haarlem. De kunstwerken doken vorige maand op bij een inval in Den Bosch. De waarde van de vijf gestolen werken wordt geschat op ongeveer tweeënhalf miljoen euro.

Het onderzoek naar de heling van de vijf zeventiende-eeuwse schilderijen loopt nog. Vier mannen van 23, 46, 54 en 69 jaar zitten vast. Van der Biezen, een kantoorgenoot van raadsman Jan-Hein Kuijpers, wilde eerder een van de verdachten in de zaak bijstaan, maar dat werd hem geweigerd vanwege de verdenking tegen hem.

Eerder berichtten regionale media dat de beruchte zakenman Hans van M. een van de verdachten is. De 54-jarige Van M. werd eerder veroordeeld voor afpersing, bedreiging, mishandeling en deelname aan een criminele organisatie.

Na het bekend worden van de verdenking tegen Van der Biezen vorige maand, ontkende hij elke betrokkenheid bij het helen van de schilderijen. Hij verzekerde te hebben gehandeld volgens de beroepscode van de Nederlandse Orde van Advocaten.