Bestorming gekaapt schip Somalië mislukt

Somalische troepen in de regio Puntland hebben vandaag een gekaapt schip bestormd, in een vergeefse poging het te bevrijden van piraten. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Puntland, Ali Abdi Aware, gezegd.

Het schip, dat een lading cement aan boord heeft, wordt waarschijnlijk bemand door Somaliërs en Syriërs. Het werd donderdag gekaapt. Bij de mislukte reddingsoperatie werden vandaag twee piraten gedood. Aware zei dat Somalische troepen nog steeds achter het schip aanzaten.

Ondertussen is de Faina, het Oekraïense schip met 33 tanks aan boord, nog steeds in handen van piraten die twintig miljoen dollar losgeld hebben geëist. Dat is omgerekend bijna vijftien miljoen euro.

De piraten hebben gedreigd het schip maandagnacht of dinsdagochtend op te blazen als er niet aan hun eis tegemoet wordt gekomen. De NAVO zei donderdag zeven schepen naar de Faina te zullen sturen. Een Russisch schip is al onderweg en Amerikaanse oorlogsschepen houden de Faina in de gaten. De Russische kapitein van de Faina overleed twee weken geleden, kort na de kaping, aan hartproblemen.