Eetpiraat slaat toe in Brabant

Er ligt een waar gevaar op de loer voor de Nederlandse horeca: een eetpiraat. In Brabant heeft de piraat al flink toegeslagen. De man geeft na een duur diner een kaartje af van een niet bestaand bedrijf in Tilburg om daar de rekening naartoe te laten sturen. Een van de restauranten waar hij geweest is ligt in Oisterwijk. Twee jaar geleden kreeg Restaurant Linnen de man op bezoek. "Hij heeft twee keer bij ons gegeten en niet betaald", vertelt Alwin Houwing van restaurant Linnen.

"We hebben toen aangifte gedaan. Met een telefoontoestel hebben we hem gefotografeerd. Zo konden ze hem traceren. Toevallig kregen we twee weken geleden de brief dat hij 6 november voor de rechter moet verschijnen."

Een ander restaurant in de Brabantse plaats was ook de klos in maart en april 2007. "We kwamen erachter dat het bedrijf op het kaartje niet bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven", vertelt Natasja van Rooij van restaurant Tiglio. "We hebben de politie ingeschakeld, maar ze zeiden niets te kunnen doen zolang van de verdachte verder niets bekend was. Het is toch vreemd dat de aangifte van restaurant Linnen toen al binnen was en dat nu blijkt dat de man binnenkort voorkomt. Ik hoop dat onze zaak daar nog aan toegevoegd kan worden."

Daarna is de man in Kaatsheuvel aan de gang gegaan. Restaurant De Molen werd in oktober 2007 gedupeerd. "Wij hebben geen aangifte gedaan", zegt eigenaar Jerry van der Pluijm. "We hebben wel drie aanmaningen gestuurd, zonder effect."