Motown-songschrijver Norman Whitfield overleden

Motown-songschrijver en -producer Norman Whitfield is dinsdag overleden aan de gevolgen van suikerziekte.  Whitfield werd onder andere bekend door het schrijven van klassiekers als 'I heard it through the grapevine', 'Papa was a rolling stone' en 'War'. Hij werd 67 jaar.

Veel nummers schreef Whitfield samen met Barrett Strong, maar hij werkte ook met Eddie Holland. In de door Billboard opgestelde top honderd van succesvolste singles van de afgelopen vijftig jaar, die vorige week verscheen, staat 'I heard it through the grapevine' in de uitvoering van Marvin Gaye op 65. Ook Gladys Knight and the Pips en Creedence Clearwater Revival hadden een hit met het nummer.

'Too busy thinking about my baby', waarmee Gaye in 1969 een hit had, was ook van Whitfields hand.

Voor The Temptations schreef Whitfield niet alleen 'Papa was a rolling stone', maar ook onder andere 'Ball of confusion (that's what the world is today)' en 'Cloud Nine'. Een willekeurige greep uit de rest van het Whitfield-songbook: 'Needle in a haystack', Can't get next to you' en 'Car Wash'. Dat laatste nummer, uit de gelijknamige film uit 1976, verscheen niet bij Motown, maar bij Whitfield Records, het label dat Whitfield na zijn vertrek bij Motown oprichtte.