Bruut verkrachte Belgische krijgt kosten vergoed

Een Belgische ambassademedewerkster die in 2004 in Iran zeer gewelddadig werd verkracht, moet alsnog een vergoeding van de medische kosten krijgen. Tot nog toe weigerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in België dat omdat de vrouw buiten werktijd was verkracht.  Bovendien zou ze het uitgelokt hebben omdat ze soms haar gordijnen niet sloot. Eigen schuld dikke bult, zo redeneerde de ambtenarij bij onze zuiderburen. Dat het incident plaatsvond op bewaakt ambassadeterrein, deed schijnbaar niet ter zake.

De alleenstaande moeder Brigitta A. (47) was onherkenbaar toen ze in het najaar van 2004 in haar eigen flat bij de ambassade in Teheran vier uur lang onder handen was genomen door een nog immer onbekende verkrachter. Haar gezicht was totaal in elkaar gebeukt. Het ministerie bood echter weinig hulp en weigerde de doktersrekening te betalen.

Een rechtbank in Hasselt heeft deze week gehakt gemaakt van de ambtelijke opstelling van het Belgische ministerie en heeft bevolen dat de vrouw, die al vijftien jaar ambassadesecretaresse is, alsnog alle kosten vergoed krijgt.

Brigitta A. kreeg voor de verkrachting enige bekendheid bij onze zuiderburen omdat zij zich vijf maanden lang ontfermde over twee Belgisch/Iraanse kinderen die door hun vader waren ontvoerd. Toenmalig minister Michel haalde deze kinderen indertijd zelfs met veel publiciteit op bij A.